- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Formiranje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

 

Beograd, 14. decembar 2011.g.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Vensan Dežer dana 14. decembra 2011. godine, govorili su na konferenciji „Zaštita potrošača u Srbiji: Kako je poboljšati“, koju je organizovao tim projekta Evropske unije „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“ u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovine Republike Srbije kojom se i obeležio početak sprovođenja aktivnosti projekta. 

Tom prilikom ministar Petrović je rekao: “Primenjujući Zakon o zaštiti potrošača, resorno Ministarstvo je pokrenulo proceruru za formiranje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača koje bi trebalo da objedini predstavnike države, asocijacije potrošača i trgovaca odnosno poslovnog sveta.Najvažniji zadatak saveta biće da u jednom razumnom roku da tekst solidne i dobre Strategije zaštite potrošača, kao i da vrlo jasno definiše ciljeve i vreme u kome bi oni trebali da budu ostvareni.“

Ministar Petrović je rekao da će to biti forum gde će na legitiman i dobar, otvoren način moći da se raspravi sve što je bitno u vezi sa tom oblašću i naglasio da je zaštita potrošača važna jer utvrđuje sistem pravila i konstituiše sistem koji štiti one koji su slabiji, zbog svoje ekonomske moći ili zbog toga što nemaju dovoljno informacija.

„Srbija je pokazala i pokazuje danas svoju potpuno jasnu nameru da svoj sveukupni privredni sistem i institucije prilagodi sa sistemima koji predstavljaju vrh dostignuća civilizacije“, zaključio je Petrović i dodao da Srbija zbog toga i želi da uđe u EU.

Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je naglasio da je Srbija uložila ogromne napore kako bi u toku protekle godine uskladila svoje zakonske propise sa čak 15 direktiva EU u oblasti zaštite potrošača: “Srbija je ostvarila značajan napredak u dostizanju standarda EU u oblasti zaštite potrošača. EU veruje da je dalje jačanje zaštite potrošača neophodno a zahvaljujući Vladi Republike Srbije i drugim relevantnim institucijama koji su ovu potrebu prepoznali, ovaj proces je i moguć”.

Vođa projektnog tima i glavni ekspert za pravna pitanja, Tijeri Burgoanji, naveo je da će se aktivnosti pre svega odnositi na unapređenje postojećeg zakonodavstva u toj oblasti, poboljšanje koordinacije između relevantnih instutucaija i organizacija, kao i podizanje svesti o potrošačkim pravima.

Projekat „Jačanja zaštite potrošača u Srbiji“ trajaće dve i po godine, do februara 2014. godine , a njegova vrednost iznosi 2,5 miliona evra.