- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Forum „Gazdinstva” o poljoprivrednom zemljištu

 

POTREBAN NOVI ZAKON

Novi Sad, 17. novembar 2016.

Nedavno izmenjeni i dopunjeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu bio je danas glavna tema razgovora sa poljoprivrednicima i njihovim udruženjima u redakciji lista „Gazdinstvo”, u kojem je učestvovao i Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine i agrarni novinari.

Željko Radošević

U debatu se krenulo od tvrdnje da je dopunjeni Zakon doneo više para državi i lokalnim zajednicama, ali da u pojedinim segmentima nije primenljiv bez dopunskih akata, koja se još nisu pojavila, pa je nejasna i pozicija „investitora” koji na ime ulaganja dobija dugoročan zakup državnih oranica. Još uvek ima udruženja koji u dolasku investitora na oranice vide „svoju propast”, ali takvi nisu u većini. Oprez je potreban da se ne bi zapostavila domaća gazdinstva.

Dolazak investitora u pojedine opštine, gde postoje veći farmeri, uneo bi restrikcije i praktično ugrozio mlečno govedarstvo. Ako se na području Bačke Palanke 2.000 ili 3.000 hektara odvoji za „investitora”, za domaće farmere ostaće svega polovina pripadajućih površina po uslovnom grlu.

Učesnici Foruma

Poljoprivrednici su izneli i niz loših primera rada lokalne samouprave, pa je zbog toga predloženo da Ministarstvo poljoprivrede odgovorno sagleda da li će posao licitacije za državne oranice poveriti opštinama ili nekoj drugoj službi.

Državni sekretar Željko Radošević je istakao da je korist od dopunjenog Zakona o poljoprivrednom zemljištu evidentna, jer se u zakup sada nudi 420.000 hektara i gotovo sve opštine imaju program korišćenja.

-         Mi ćemo u izmenama ovog zakona prihvatiti sve kvalitetne predloge, pogotovo one koji se odnose na poboljšanje položaja mladih poljoprivrednika. Ovo što danas imamo u praksi u sprovođenju zakona je bilo jedino moguće – rekao je Radošević.

On je istakao da država neće tolerisati kršenje ovog zakona od lokalne samouprave.

Rečeno je da država nema ubrzan program za realizaciju obaveza iz restitucije, niti mere za one koji oranice drže zakorovljene.

Stočari su danas predložili da se u zakonu otvori mogućnost za duži zakup njiva i da se ograniči zakup po uslovnom grlu (govedarstvo do 200, svinjarstvo 10.000 tovljenika...), a da se više ne daje zemlja po pravu prečeg za živinarstvo. Izneto je niz podataka o ovom zakupu, iz kojih se vidi da živinari, kao i mnogi tovljači svinja, državne oranice daju drugima u podzakup.

-         Ceo sektor zahteva detaljnu kontrolu, a to 18 inspektora za područje cele Srbije nije u mogućnosti da sprovede – rekao je Radošević.

Na kraju trosatne rasprave, domaćin Čedomir Keco je istakao da „svi skupa imamo dovoljno vremena da sačinimo novi zakon o zemljištu, dajući značaj i onom privatnom”.

U novom broju „Gazdinstva” biće objavljena rasprava u celini.

Planirana rasprava o podsticajima za 2017. godinu, kako je najavljeno, biće održana uskoro i pre potpunog zaključenja Agrarnog budžeta.