- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

Forum o pšenici lista Gazdinstvo i TV produkcije Otkos

 

MLINARI TRAŽE UVOZ – ROBNE REZERVE NUDE SEMENSKO ZRNO

Beograd, 17. septembar 2018.

Čedomir Keco

Nema pouzdanih podataka o kvalitetnom zrnu pšenice iz ovogodišnje  žetve od koga bi mlinari samleli brašno upotrebljivo za pekare. Osporavaju se i statistički podaci o rodu većem od tri miliona tona. Niko od stručnjaka neće da saopšti procenu koliko je kvalitetne pšenice smešteno u silose  i koliki je bio lager iz 2017. godine, sa kojim je dočekana ovogodišnja žetva?

Mlinari ni ove godine nisu imali dovoljno novca da u žetvi nalaze kvalitetno zrno za meljavu, izgleda da su kupovali jeftinije, ali i manje kvalitetnu robu. U raspravi  na Forumu o pšenici, održanom 13. septembra u Novom Sadu, izneti su podaci mlinskog udruženja da njegovim članicama za kvalitetno brašno fali najmanje 20.000 do 30.000 tona pšenice poboljšivača i da su spremni da takvu pšenicu uvezu.

S obzirom da je na ovom skupu iznet i podatak, bolje rečeno procena, da u Srbiji ima ili je bilo visokokvalitetne pšenice za brašno 1,5 miliona tona, zahtev za uvoz je ocenjen kao neopravdan. Međutim, tu i nije bio kraj polemici, jer su mlinari istakli da su kvalitetno zrno kupili drugi, a izgleda da ima i onih koji ga čuvaju i čekaju veću cenu.

Evidentirani izvoz pšenice za jul i avgust, nešto veći  od 400.000 tona i brašna od 33.000 tona, nisu dovoljni podaci za zaključak o tome – koliko mi, zaista, imamo pšenice na lageru i kog je roda?

Najveći izvoz je bio u Rumuniju, skoro 140.000 tona, dok na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Makediniji, Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj nismo prodali ni 60.000 tona. Gde je onda kvalitetno zrno ovogodišnjeg roda pšenice, ko ga i gde čuva?

Ako je nedostatak kvalitetnog zrna u mlinovima jer vlasnici lagera žele znatno veću cenu od 20 din/kg, onda je pravi trenutak da iz Državnih robnih rezervi intervenišu sa 10.000 tona kvalitetne pšenice i da zadovolje potrebe mlinova i pošalju jasnu poruku sakrivenim vlasnicima kvalitetne pšenice da od nerealne cene nema ništa ili da nije opravdano da bude veća nego što je to u okruženju.

Razlika između pregleda izvoza pšenice i procena mlinara da kvalitetnog žita više nema u Srbiji, prema gruboj proceni, pokazuje da u Srbiji ima kvalitetne pšenice, ali da je na tržištu nema, jer se očekuje novi skok cene.

U državnoj administraciji razmatranje uvoza pšenice bez valjanog popisa lagera neće biti, a taj posao još nije započeo. Ako državna administracija utvrdi da su mlinari prvo kupovali lošu pšenicu, pa sada traže poboljšivače, uvoz se neće realizovati. Uvozna cena pšenice sa svim troškovima bila bi 24-26 din/kg(?).

Dobra vest za ratare stiže iz Državnih robnih rezervi: u toku je razmena semenske pšenice domaćih sorti za merkantilnu i to za kilogram semenske pšenice potrebno je u sledećoj žetvi vratiti 1,8 kg merkantilne. Pojedinosti ponude Republičke direkcije za robne rezerve možete pogledati na njihovom linku: http://www.rdrr.gov.rs/