- TRŽIŠTE - /13.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.39 din/kg , pšenica 17.53 din/kg , soja 30.58 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.22 din/kg , pšenica 17.11 din/kg , soja 27.22 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.70 din/kg , pšenica 23.28 din/kg , soja - ;

Gajenje jaganjaca izvozni posao

 

KOMPANIJA „RAKIĆ FARM” NOVI KUPAC „BELIH DRAGULJA”

Šabac, 28. februar 2018.

Koliko je velika potražnja za jaganjcima u Srbiji, da bi se izvezli  direktno u Izrael i Bosnu i Hercegovinu, kao i Crnu Goru, a posredno u Libiju, Tursku..., pokazuje i potera jednog malog klaničara da ovih dana nabavi stotinak ovih životinja.

On je, zbunjen velikom potražnjom i ponuđenim cenama, izgubio svoje dobavljače, pa ga je put doveo do Melenaca u Banatu, gde je u susretu sa meštanima rekao: „Recite mi od koga mogu da natovarim stotinak jaganjaca, ne pitam za cenu”.

Dobio je odgovor: „Do danas u našem selu, a i okolini, nema niko, ali će biti uskoro”.

U ovom kazivanju ima puno istine. Odgajivači ovaca očekuju najviše jaganjaca za kupce za 15-20 dana, ali se značajnije količine mogu naći i danas.

Utakmicu za kupovinu jagnjadi u ovom času vodi par izvoznika i desetak nakupaca. Uz komapniju BOV-OV iz Temerina, koja odlaže otkup, kako saznajemo, za desetak dana, izvoz za Bosnu i Hercegovinu nesmetano obavlja preduzeće „Rakić farm” iz Banovog polja, nedaleko Bogatića. Ovo uspešno izvozno preduzeće uz eksport junadi sada kupcu u Bosni i Hercegovini izvozi mušku i žensku jagnjad, težine do 30 kg i plaća 350 din/kg. Nakon realizovanog posla svaki farmer dobija dokumentaciju na osnovu kog može da ostvari podsticaj od 2.000 dinara po prodatom grlu, što obezbeđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Pomenuto preduzeće svojim prevozom dolazi po jaganjce. Isplata je nakon utovara na osnovu „otkupnog bloka” ili na račun registrovanog gazdinstva.

U našu redakciju sinoć je stigla još jedna vest o potrebi za formiranjem sabirnog centra jaganjaca koji bi se izvozili u Izrael i to mesečno 5.000 komada, što je i kapacitet broda koji iznajmljuju trgovci. Ovim interesovanjem, a i prema najavljenim iz nekih arapskih zemalja, naši jaganjci postaju „beli dragulji” koji donose profit.

Stado pramenke na Deliblatu

Nakon sve većeg interesovanja za jaganjce tovnih rasa proizvedenim na našim farmama istražili smo okolna tržišta. U Rumuniji nema dovoljno mesnatih rasa, a u ovoj zemlji farmeri su se odavno opredelili za gajenje domaćih rasa poput naše pramenke, a i jagnjenja tempiraju za Uskrs i taj podmladak se izvozi u Italiju, koja obožava jaganjce manje težine. Cena ovih jaganjaca godinama nije manja od 3,5 - 4 evra/kg žive vage. Po ovim podacima, farmeri iz Rumunije nam nisu konkurencija. U Bugarskoj se jaganjci najviše tove za potrebe turskog tržišta, po ceni od oko 3 evra/kg, a za toliko trenutno ili nešto malo više jaganjce od domaćih ovaca nudi i Makedonija. U Mađarskoj već odavno postoje stalni proizvođači i stalni kupci, a i ovo tržište je na svoj način zatvoreno. Cena jaganjaca u nekim zemljama može biti i znatno veća ako Italijani, koji za uskršnje praznike peku na stotine hiljade jaganjaca, u Poljskoj ne pronađu jaganjce za svoj ukus.

Cena jagnjadi u Turskoj se kreće od 5-6 evra/kg žive vage i ova zemlja nema dovoljnu proizvodnju za svoje potrebe, pa se ovo meso uvozi iz Australije po nižoj ceni od evropske. Izvoznici u Srbiji za sada kupuju samo podmladak od tovnih rasa („cele glave”), ali će potrošnja sigurno otvoriti potrebu i za domaćim rasama, kao i za težim jaganjcima.

Telefon Kompanije „Rakić farm” 069/37 33 775.