- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

GLAS NARODA ZA AGRARNI BUDŽET

 

Novi Sad, 6. decembar 2011.

 

Četiri unije poljoprivrednih proizvođača Srema i Mačve danas su počele sa akcijom – „glas naroda za veći Agrarni budžet u 2011. godini”. Prvi potpisi su prikupljeni u Novom Sadu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Bogatiću i još nekim mestima.

U uvodnoj rečenici listića za podršku piše da se potpisom zahteva od Vlade da Agrarni budžet bude najmanje 5% od ukupnog budžeta Republike Srbije.

Prve potpise u Novom Sadu stavili su proizvođači hrane, kupci i agrarni novinari Društva novinara Vojvodine.

Predstavnici unija iz Srema i Mačve, Zlatan Đurić i Branislav Mijatović, obavestili su novinare da je ovo prilika da Vlada i Narodna skupština prestanu sa podcenjivanjem poljoprivrede, time što seljaku, kao najvećem proizvođaču hrane, daju najmanje. Seljak je u poslednjih desetak godina više puta propadao i njemu niko nije pružio pomoć, a kada propadne fabrika čarapa za podsticaj proizvodnje novi gazda dobija 10.000 evra po zaposlenom. Tako više neće moći – poručili su poljoprivrednici i dodali da nije čudo što je hrana skupa. Država odvaja 20 evra po stanovniku za poljoprivredu, pa onda proziva ministra poljoprivrede i pokazuje mu prstom na uspešne koji izdvajaju 120 evra po stanovniku i čiji građani imaju dovoljno mleka.

- Mleka i neće biti dok za monopol ne bude seljaku nadoknađena šteta. Sa malo izdvojenog novca za selo nacija neće imati jeftinu hranu i zato se očekuje da Privredna komora Srbije pre objavljivanja Nacrta budžeta održi sastanak u Vladi, da nas pozovu i da tamo utvrdimo ove zahteve. Ovo je zalaganje za malog seljaka, koji nema drugo zanimanje. Zato očekujem da naš ministar bude glasan i ispred nas i za to ima punu podršku – rekao je Branislav Mijatović.

Zlatan Đurić naveo je sledeće:

- S obzirom da su kratki rokovi za dogovore o Budžetu, mi tražimo hitan sastanak i sa predsednikom Borisom Tadićem, koji se za sve pita, kako bi kasnije izbegli svaki ružan scenario oko naših zahteva. Želimo da mu kažemo i da nije vreme da se Ministarstvo poljoprivrede utopi u druge sektore u reorganizaciji vlasti. To bi bio ozbiljan presedan i demonstracija lošeg odnosa prema poljoprivredi i selu – naveo je Zlatan Đurić.

Udruženja poljoprivrednika nastavljaju prikupljanje potpisa u Subotici, Pančevu, Kovinu, Loznici, Arilju, Čačku i drugim mestima.

                  (AgroServis)