GRAD NOVI SAD PODSTIČE ORGANSKU POLJOPRIVREDU

Novi Sad, 10. maj 2011.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i član Gradskog veća za privredu i turizam Marko Narančić uručili su Ugovore o unapređivanju organske poljoprivredne proizvodnje desetorici izabranih poljoprivrednih proizvođača. Ugovorom se Grad obavezao da izabranom poljoprivrednom proizvođaču obezbedi stručno usavršavanje i obrazovanje radi sticanja dodatnih znanja i veština iz oblasti organske proizvodnje, subvencionisanje sertifikacije proizvodnje organskih proizvoda i učestvovanje na sajmovima, seminarima, radionicama i stručnim ekskurzijama o organskoj proizvodnji.

- Grad Novi Sad obezbedio je subvencionisanje organske poljoprivredne proizvodnje u iznosu 70 evra po hektaru, i smatramo da je to jedan od načina da pospešimo proizvodnju organske hrane. To je budućnost, ne samo Novog Sada, nego i velika razvojna šansa poljoprivredno orijenstisane Vojvodine i Srbije. Organska hrana je i tražena i dobro plaćena roba u Evropskoj uniji, stoga treba težiti takvoj proizvodnji, pogotovo što postoji dobra kontrola hrane od berbe do distribucije po prodavnicama – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Marko Narančić naglasio je da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je doneo ovakav program, i da je tom merom već udvostručen broj hektara koji se nalazi pod organskom poljoprivredom. Prema njegovim rečima, program u kojem je izabrano 10 poljoprivrednih proizvođača sa 50 hektara zemljišta, vredan je 10 miliona dinara, a sva gazdinstva zajedno sa Gradom predstaviće se na predstojećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Jedan od korisnika ovih sredstava je Miroslav Đurovka iz Kisača, koji za „AgroServis“ kaže:

- Ja sam se do sada bavio konvencionalnom proizvodnjom, a ovo mi je samo prvi korak ka organskoj proizvodnji – kaže Đurovka. – Vidim neku perspektivu i budućnost u tome jer ima interesa kod potrošača, a i u mom je interesu da proizvodim organsku hranu zbog manjeg ulaganja u hemijske preparate, pa očekujem veću dobit. Pošto sam se odlučio za jabuku, ja sam počeo relativno skromno na nekih pola jutra. Tu će mi biti problem da pribavim sorte otporne na bolesti kao što su čađava krastavost, bakteriozna plamenjača i pepelnica. Takvih sorti sada ima u Češkoj, Nemačkoj i Austriji i do njih treba doći. A za plasman sigurno neće biti problema. Problem će za početak možda biti što ja neću imati dovoljne količine za neki ozbiljniji posao – kaže Đurovka.

Među proizvođačima koji se opredeljuju za ovu vrstu proizvodnje, najviše je voćara i povrtara. (AgroServis)