- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

ИМА ДОВОЉНО ЖИТАРИЦА, ШЕЋЕРА, УЉА, МЛЕКА

 

Београд, 23. март 2020.

Извор: Политика

  • Због новонастале ситуације робне резерве су у сталном контакту са складиштарима. – „Апелујемо на потрошаче да не гомилају месо јер ће га бити довољно”, поручују из Уније сточара Мачве и Срема

Зорица Анђелковић, директорка Републичке дирекције за робне резерве, изјавила је за „Политику” да су због новонастале ситуације робне резерве у сталном контакту са складиштарима. Она је рекла да Србија, када је реч о храни, има довољно житарица, шећера, уља, млека, јунади које можемо да прерадимо у месо...

Државне робне резерве чине основни пољопривредни и прехрамбени производи, месо у живој стоци, индустријски производи, нафта и нафтни деривати, вода, лекови и санитетски материјал, као и сировине за ове производе. Дирекција 50 процената робе чува у својим складиштима, а преостале количине код произвођача, и то у зависности од врсте робе.

Како је рекла Анђелковићева, када се појави потреба за интервенцијом на тржишту, посебно у ванредним ситуацијама, у свим ресорним министарствима се прави анализа тржишта и предлажу евентуалне мере, након чега се коначан предлог износи на седници владе, која доноси посебну одлуку. Иако се информације о тачним количинама робе у залихама чувају као државна тајна, велики број чланица ЕУ, које су такође погођене епидемијом, објавио је чиме располаже у државним магацинима. Свуда је делимичан проблем с робом која стиже из увоза. Углавном је пракса да стратешке робе (пшеница, уље, со) буде довољно за отприлике два до три месеца.

– Имамо довољно хране и свега за годину дана, како је и рекао председник. Наравно, нигде у свету робне резерве не чувају залихе за годину, две или десет година. Онда би сви силоси и магацини били заузети – рекла је Анђелковићева. Она је истакла да има довољно залиха и да је у овом тренутку најважније да се као држава добро припремимо за предстојећу сетву јер има довољно семена и ђубрива и да је важно да се организујемо како би поново могли да извозимо када дође време.

Србија тренутно располаже с милион тона пшенице и брашна, што је довољно за домаће потребе у наредних десет месеци, речено је нашем листу у Министарству пољопривреде. Одлуком владе наша земља неће извозити жито и друге стратешке основне намирнице и поред тога што постоје захтеви са других, углавном околних тржишта за куповину брашна.

– Наша потрошња је око 100.000 тона месечно, а уз то иде и пролећна сетва. Имамо довољно жита и брашна за десет месеци – кажу у овом министарству.

Удружење „Житоунија”, које окупља највеће произвођаче и млинаре у Србији, потврдило је да се никакве несташице не очекују и поред раста промета у радњама. Прерађивачи хлебног жита имају довољно сировине, рекао је Здравко Шајатовић директор овог пословног удружења за „Агросмарт”. Он је поновио да се спорадично појављује несташица килограмских паковања, али се рафови стално допуњавају. Међутим, ситуација на берзама житарица подједнако је неизвесна као и у свим другим секторима. Цене кукуруза и пшенице падају, и велики број прометника забринуто је за пословање.

Зоран Ерић, из Уније сточара Мачве и Срема, рекао је да Србија има довољно свињетине за наше тржиште. Он је истакао да су поједини произвођачи покушавали прошле недеље да искористе прилику да оборе цене живих свиња за око пет динара по килограму, али да није реално да се на тај начин врше притисци на домаће произвођаче. Сада је јасно, додаје, колико је за прехрамбену сигурност земље важно да се одржи домаћа производња.

– Према нашим информацијама, и увоз смрзнуте свињетине ће бити забрањен, тако да се сада ослањамо на своје залихе. Нема значајнијег раста потражње јер произвођачи имају довољно залиха. Товљачи су се и иначе припремали за Ускрс. Апелујем на потрошаче да не гомилају месо јер ће га бити довољно – истакао је Ерић.

Извозићемо храну, имамо је више него довољно

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија наредних дана извести део хране, нарочито брашна, у земље региона. „Хране и прехрамбених артикала имамо и више него довољно”, рекао је он и додао да ће Србија, кад сетва буде готова, имати довољно брашна за две године.

„Због тога, нешто хране ће бити извезено, најпре у БиХ и Републику Српску. Имамо молбу и из Северне Македоније, и то ћемо услишити. Пробаћемо исто и са Црном Гором да урадимо”, навео је председник Србије. Вучић је објаснио да тренутно имамо милион тона пшенице на тржишту, четири милиона тона кукуруза, као и шест милиона литара уља само у робним резервама.