- TRŽIŠTE - /30.06.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 42.50 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.96 din/kg , pšenica 18.87 din/kg , soja 34.04 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.17 din/kg , pšenica 16.07 din/kg , soja 32.18 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 21.22 din/kg , soja - ;

IMA LI SMISLA SADITI MALINU

 

Beograd, 21. decembar 2018.

Izvor: Politika

  • Proizvođači traže jasan stav države o perspektivi malinarstva u Srbiji

Proizvođači malina iz zapadne Srbije odlučiće, u ponedeljak 24. decembra, na sastanku u Šapcu, da li će svoje nezadovoljstvo narednih dana iskazati na organizovanim protestima.

Zajednički stav treba da donesu upravni odbori šest velikih poljoprivrednih udruženja iz ovog dela Srbije. Kako je za naš list rekla Slađana Stanković, predsednica skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, posle ovonedeljnog sastanka sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, sve je jasnije da nema ozbiljnog plana za unapređenje malinarstva i ekonomskog položaja proizvođača.

– Već dve godine traje naša borba praktično bez ikakvih rezultata. Uporno pokušavamo da od Ministarstva trgovine dobijemo relevantne podatke o uvozu, izvoznim cenama maline kao i količinama tog voća koje stiže iz Bosne, koja se meša sa domaćom – kaže Stankovićeva i dodaje da su zbog sve lošijeg materijalnog položaja, proizvođači sada zatražili od države da se izjasni ima li smisla saditi malinu i perspektive za ovaj sektor voćarstva kojim smo se nekada ponosili.

– Stav države je da ne može da daje takve procene. Kažu da će sve probleme rešiti Radna grupa za malinu koja se sastala svega dva puta u ovoj godini. Smatramo da je neozbiljno kada država nema plan razvoja niti prognoze, ne može se baš sve prepustiti tržištu – istakla je Stankovićeva i dodala da proizvođači neće odustati od borbe da zaštite svoje ekonomske interese.

Kako je preneo „Glas zapadne Srbije”, na nedavnom sastanku predstavnika resornog ministarstva i proizvođača malina zapadne Srbije, u Užicu, o ceni nije bilo reči.

Navodi se da je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, Senad Mahmutović, izjavio da su sva obećanja koje je Ministarstvo poljoprivrede dalo malinarima ispunjena. On je rekao da o cenama nikada nije pregovarano jer to nije u njihovoj nadležnosti i ponovio raniji stav da država ne može da određuje cenu.

– Mi sa malinarima ne možemo razgovarati ni o njihovom odnosu sa hladnjačarima, njihovim dugovanjima, jer to je posao za MUP i tužilaštvo – naglasio je Mahmutović. Na sastanku se razgovaralo i o neisplaćenim dugovanjima hladnjačara prema proizvođačima i drugim temama vezanim za proizvodnju i plasman ovog voća.