- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

ИМАЈУ ЛИ РАТАРИ РАЗЛОГА ДА СТРАХУЈУ ЗА ОВОГОДИШЊИ РОД

 

Зрењанин, 5.јун 2020.

Извор: РТС

  • Ове године пролећни усеви у Србији засејани су на око два милиона хектара, готово половина је припала кукурузу. Дуготрајној суши усеви за сада одолевају, као и граду који је током викенда падао у Средњем Банату. Имају ли ратари разлога да страхују за овогодишњи род и шта на све то каже струка?

Марко Реновица, млади пољопривредни произвођач и агроном, у друштву стручњака Пољопривредне стручне службе Зрењанин обишао је своје њиве. Овога пролећа засејао је око 250 хектара, највише кукуруза и шећерне репе.

"Усеви у овом моменту изгледају добро и рекло би се и више него добро, али забринути смо због сушне зиме и сушног пролећа које је за нама и надамо се да ће у наставку године бити надокнаде падавина иначе имаћемо поприличан подбачај приноса", каже Реновица.

Један је од ретких Банаћана који још увек традиционално гаји шећерну репу.

"Шећерна репа по својој биологији је отпорнија од неких других усева на недостатак влаге и она је једна од издржљивијих биљака и за сада усеви изгледају фантастично", додао је Реновица.

У којој мери честе промене времена праћене краткокрајним пљусковима и доста ниским температурама за ово доба године утичу на усеве и у којој мери је град причинио штету?

"Што се тиче пољопривредника заштита се већ приводи крају. Оно што остаје сада је нега усева, међуредно култивирање и свакако да се надамо ако можемо да пожелимо оне лепе лагане кише без временских непогода", наводи Зорица Рајачић из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

"Град који пао пре неколико дана величине лешника у трајању неких двадесетак минута нанео је мале, минималне штете, само су искрзани листови с обзиром да су усеви сада најотпорнији и најбоље ће се регенерисати, штете нису неког већег обима", објашњава Рајачићева.

Према мишљењу пољопривредних произвођача и стручњака, у овом тренутку још увек недостаје минимално педесет литара кише по квадратном метру.