- TRŽIŠTE - /11.12.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.76 din/kg , pšenica 17.80 din/kg , soja 48.20 din/kg ; /11.12.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.45 din/kg , pšenica 14.47 din/kg , soja 36.67 din/kg ; /11.12.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.36 din/kg , pšenica 13.30 din/kg , soja 33.97 din/kg ; /11.12.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 18.33 din/kg , pšenica 18.81 din/kg , soja - ;

Indijske kompanije dolaze u Srbiju

 

"TAFE" U IMT, A "MAHINDRI" VO─ćE

Beograd, 16. novembar 2017.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Ukoliko do─Ĺe do konkretnih dogovora o kupovini brenda IMT, fabrika bi bila izgra─Ĺena negde u Srbiji, a ne na mestu postoje─çih objekata u Beogradu

Predstavnici indijskih kompanija "Mahindra" i "Tafe" uskoro bi trebalo da posete Srbiju i zavr┼íe razgovore zapo─Źete prilikom nedavne posete ministra poljoprivrede Branislava Nedimovi─ça Nju Delhiju. Kako "Novosti" nezvani─Źno saznaju, kompanija "Tafe" najbli┼ża je odluci da otkupi brend Industrije ma┼íina i traktora Beograd (IMT), dok bi "Mahindra", najverovatnije, u Srbiji otvorila fabriku za primarnu proizvodnju, preradu i otkup vo─ça.

Ministar Nedimovi─ç je nedavno u Indiji razgovarao s predstavnicima ovih kompanija. Kako je rekao, oni su vi┼íe nego zainteresovani da rade u Srbiji. Srpska delegacija spremila se najbolje ┼íto je mogla, a sve u cilju da ponovo o┼żivi proizvodnju traktora. Stru─Źnjaci smatraju da je nedopustivo da jedna agrarna dr┼żava uvozi traktore i poljoprivredne ma┼íine, kao i da nije trebalo da dozvoli da se ugasi gigant kakav je bio IMT. Srbija, kako nagla┼íavaju nadle┼żni, ima i znanje i tradiciju u proizvodnji traktora, ali nedostaje novac kako bi ta proizvodnja bila obnovljena.

Ukoliko do─Ĺe do konkretnih dogovora o kupovini brenda IMT, fabrika bi bila izgra─Ĺena negde u Srbiji, a ne na mestu postoje─çih objekata u Beogradu. Na prostoru gde se nalazi IMT, u narednim godinama mogao bi da nikne novi stambeno--poslovni objekat.

KRUŠKE SPREMNE

Kada bude zavr┼íena sertifikacija uvoza u Indiju za jabu─Źasto i jagodi─Źasto vo─çe iz Srbije, prvi doma─çi proizvodi mogli bi da krenu put ove zemlje. Kako saznajemo, kru┼íke su ve─ç spremne, ─Źeka se samo na usagla┼íavanje veterinarskih i fitosanitarnih propisa i potpisivanje sertifikata.