- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

DVADESET MLADIH MENADŽERA U ZADRUGAMA

Beograd, 21.01.2011.g.

Nacrt zakona o zadrugama, koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja zadržaće ovaj dokument na javnoj raspravi do kraja ovog meseca, saznaje „AgroServis“, a potom će radna grupa na osnovu prispelih primedbi dopuniti objavljeni tekst.

Nakon objavljivanja ovog akta u tiražu od 14000 primeraka u listu „Moje gazdinstvo“ koji je Zadružni savez Srbije dostavio svim zadrugama, do sada su formulisani mnogi predlozi za izmenu Nacrta, u kojima se lako prepoznaju interesi predlagača.

Naime, postojeće zadruge smatraju neprihvatljivom inicijativu da novu zadrugu može da osnuje tri do pet zadrugara sa ulogom od 500 evra, dok mladi poljoprivrednici u takvoj mogućnosti vide jedinu šansu da formiraju svoju zadrugu kao konkurenciju postojećima ili jedinu poslovnu organizaciju u svom selu.

Postojeće zadruge, tamo gde rade (to je oko 500 sela) ne žele konkurenciju pa se i protive predlogu da među osnivačima zadruga bude bliska rodbina i rođaci. Gotovo u svim raspravama do sada je podržan član 95 koji govori o povraćaju odnosno evidenciji zadružne imovine koja sada nosi naziv „društvena“ ili „državna“ i istovremeno se traži zaštita te imovine jer se očekuje da će zbog dugova kod mnogih ta imovina otići „na doboš“.

Slobodan Teofanov, pomoćnik ministra za poljoprivredu, povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o zadrugama za AgroServis kaže - Ako postoji dobra namera da se zadrugarstvo u Srbiji organizuje prema evropskim standardima sada je to prilika a to znači da su nam potrebne zadruge kao nosioci ukupnog razvoja sela, što u većini i nije slučaj - kaže Teofanov i dodaje da će Ministarstvo poljoprivrede pomoći formiranje novih zadruga i njihovo povezivanje.

- Zadruge su organizaciono, kadrovski i poslovno pale na niske grane i mnoge žive od zakupnina i čekaju da od države dobiju imovinu, pa da odluče šta će sa njom. I to donosilac ovog zakona mora imati u vidu. Među 6.300 zaposlenih u zadrugama u Srbiji gotovo i da nema mladih i sposobnih kadrova i zbog toga ćemo finansirati zaposlenje 20 menadžera u isto toliko novih zadruga - poručio je Teofanov.

Opredelenje Zadružnog saveza Srbije od pre dve godine da se uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje u zadruge profesionalno uključi 10.000 mladih stručnjaka, više niko ne pominje kao ni najavljeni Kongres o zadrugarstvu u Srbiji, čija priprema nije dalje odmakla od formiranog Odbora  na čijem čelu je dr Stojan Jevtić. (AgroServis)