Institut BioSens

 

OTVOREN CENTAR DIGITALNE POLJOPRIVREDE U SRBIJI

Novi Sad, 2. oktobar 2017.

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu pustila u rad Centar digitalne poljoprivrede Srbije, u okviru Instituta BioSens.

Premijerka je uz pomoć satelita „uÅ”la” na parcelu u okolini Kikinde i na monitorima pokazala stanje na ovoj i okolnim njivama. To su prisutni novinari videli i na svojim telefonima.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je Institut BioSens u Novom Sadu evropski prvak u istraživanju i razvoju i da ni mnogo naprednije zemlje nemaju ovakve centre i uslove.

„ Ovi naÅ”i evropski prvaci su pobedili na najzahtevnijem programu Evropske unije za istraživanje razvoj „Horizont 2020“ i zahvaljujući njima, imamo sve ovo danas u Srbiji“, istakla je premijerka Vlade Republike Srbije i dodala da će zahvaljujući tome Novi Sad, Vojvodina i Srbija postati evropski centra izvrsnosti ne samo u 21. veku već i u narednom.

Premijerka Brnabić je istakla u Novom Sadu da je politika Vlade Srbije takva da će i dalje sluÅ”ati, čuti i umeti da prepozna, kako bi mogla da pomogne. Kako je navela, svakodnevni su pokuÅ”aji i republičke i pokrajinske vlade, i nadležnih ministarstava, da znanja poput onih koje poseduje  Institut BioSens, u Srbiji budu Å”to pre  implementirana.

Ona je dodala da će, zahvaljujući Centru za digitalnu tehnologiju u poljoprivredi, Srbija biti jedina zemlja van EU koja će moći besplatno da koristi satelitske podatke.

„U Vojvodini poljoprivreda predstavlja ključnu polugu ekonomskog razvoja, a samim tim i ovaj Centar koji danas kreće zvanično sa radom je ključni alat za pokretanje ekonomskog razvoja i poljoprivrede u celoj naÅ”oj zemlji“, poručio je Igor Mirović danas, na svečanom otvaranju Centra digitalne poljoprivrede Srbije na Institutu BioSens u Novom Sadu,  koji je zvanično pustila u rad predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Mirović je rekao da je uz ogromnu podrÅ”ku Pokrajinske vlade, Institut Biosens kao deo Univerziteta u novom Sadu, pokazao  svojim celokupnim angažmanom da razume potrebu i trend, koji je očigledan u naÅ”oj zemlji a tiče se njenog ekonomskog oporavka.

Ovaj centar koji je  primer praktične primene inovativnih IT reÅ”enja i digitalizacije, kako je Mirović joÅ” naveo, treba da doprinese  povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaće poljoprivrede, većim prinosima i boljem kvalitetu, koje ona mora da nosi u budućnosti.

Predsednik Pokrajinske vlade je rekao da postoji potreba da svi budu uključeni u ovakve sisteme, od državnih organa, ministarstava, nadležnih službi, službi u oblasti poljoprivrede, dakle svi oni koji će puniti podacima ovaj sistem da bi on mogao da odgovori na ona pitanja koji će koristiti njegovim budućim korisnicima.

Predsednik Mirović je podsetio da će uskoro u skladu sa politikom okupljanja oko zajedničkih projekata, za nekoliko meseci otpočeti izgradnja nove zgrade Instituta BioSens u Novom Sadu.

Digitalna platforma AgroSens,  poseduje osnovne servise besplatne za sve poljoprivrednike. Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje. Reč je o podacima koji imaju praktičnu primenu: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljiÅ”ta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata, katalog najsavremenijih tehnoloÅ”kih reÅ”enja za preciznu poljoprivredu.

Početak rada Digitalnog centra i njegova opremljenost, odnosno kompletna ponuda prema poljoprivrednicima je po kvalitetu ispred standarda koji karakteriÅ”u rad katastra. Na primedbu da je ovaj sektor u zaostatku Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, je rekao:

-         Svi misle da je katastar vezan za građevinarstvo. Naprotiv, on se u suÅ”tini najviÅ”e odnosi na poljoprivredu i zato ćemo učiniti sve da se poboljÅ”a njegov rad.

On je istakao da digitalizacija zahteva i zakonsko regulisanje ove oblasti, kao i definisanje sadržaja „knjige polja”, koja joÅ” nije doneta.

Prisutne je pozdravio direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević, a među njima su bili republički ministar poljoprivrede, Å”umarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekretari mr Vuk Radojević i prof. dr Zoran MiloÅ”ević i rektor Univerziteta u Novom Sadu DuÅ”an Nikolić.

Danas otvoreni Centar digitalne poljoprivrede je rezultat izuzetnog učinka tima koji na Institutu BioSens predvodi prof. dr Vladimir Crnojević.