- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

Interventni otkup junadi

 

TOVLJAČI ZADOVOLJNI ZALAGANJEM MINISTRA NEDIMOVIĆA

Beograd, 7. jun 2019.

Juče smo najavili da postoji mogućnost da se Poziv za interventni otkup junadi, koji su objavile Državne robne rezerve, povuče i sačini novi u skladu sa ranije najavljenom cenom junadi i jednostavnim uslovima prodaje, uz paritet 17 kg merkantilnog kukuruza za kilogram žive vage junetine.

Objavljeni poziv je bio šok za stočare. Izbegavanje primene dogovora postignutog sa stočarima 16. maja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji su podržali prisutni predstavnici iz državne administracije, juče je, kako saznaje „AgroServis plus” doveo u sklad ministar Nedimović i praktično odlučio da Vlada u ponedeljak ponovo razgovara o ovoj temi i da uvaži stočare, koji traže da se izdvoji veća količina kukuruza za razmenu, jer niko nije podržao ponudu od 10.000 tona i da se u ovu razmenu uključe tovljači po prioritetu sa poplavljenih područja. Stočari smatraju da njihov zahtev treba da se uvaži, jer tehnički je izvodljivo, a direktorka Državnih rezervi Zorica Anđelković tvrdi da na zalihama ima dovoljno kukuruza i da niko ne štiti skladištare u eventualnoj isporuci.

Stočari na sastanku sa državnom administracijom 16. maja na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Stočari iz Banata, Mačve, Podunavlja, Čačka, Stapara, Sombora, danas su se javljali našoj redakciji pitajući da li će najavljene promene za interventni otkup biti ostvarene i kada?

Oni smatraju da je odluka ministra Nedimovića došla u pravom trenutku, jer najavljuje dobar potez države. Najava da će ministar Nedimović zbog ponude junadi i niske cene predložiti Vladi promenu Poziva Državnih rezervi nabolje je naišla na podršku farmera, jer imaju mogućnost da se izvuku iz zastoja u prodaji. Oni tvrde da je otkup 1.200 ili 1.500 komada simboličan, ali da će pomeriti naviše trgovačku cenu. Za većinu stočara cena od 2,20 do 2,30 evra/kg je prihvatljiva. Ova Proizvodna grupa ima oko 3.000 grla u ponudi za klaničare i izvoz.

U Udruženju „Agroprofit” nakon detaljne analize potencijala u tovu junadi smatraju da će u julu cena biti od 2,30 evra, jer se očekuje nastavak izvoza u Tursku, a za izvoz i nakupce neće biti dovoljno „zrele robe”..

Kada bi se u izvoz junetine i prerađevina uključila Privredna komora Srbije, koja za to ima mogućnosti, Srbija bi uz smanjenje izvoznih opterećenja u EU rešila dugoročno opstanak ove grane. Učešće govedarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je oko 6%, što uz proizvodnju mleka čini svega 13 odsto.