- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Investicije u agraru

 

NOVA HLADNJA─îA U ─îURUGU

─îurug/Novi Sad, 11. novembar 2011. 

U ─îurugu, naselju u ┼żabaljskoj op┼ítini, ju─Źe je otvorena savremena hladnja─Źa, namenjena, po re┼żimu rada od 0º do +4º, za odr┼żavanje sve┼żine povr─ça i vo─ça. Hladnja─Źa, kapaciteta 500 tona, vlasni┼ítvo je Zemljoradni─Źke zadruge „─îurug”, koja danas, posle sto godina od osnivanja, okuplja 100 zadrugara i dve hiljade kooperanata.
Po─Źetak rada hladnja─Źe, simboli─Źnim presecanjem vrpce, ozna─Źio je predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajti─ç, koji je okupljenim zadrugarima, zemljoradnicima, predstavnicima Zadru┼żnog saveza Vojvodine, Privredne komore Vojvodine i drugim gostima, poru─Źio:
   - ─îuru┼żani su danas pokazali celoj zemlji kako treba ratari da se udru┼żuju, da organizuju ekonomi─Źniju i efikasniju proizvodnju, da se orijenti┼íu na intenzivne, profitabilne sorte vo─ça i povr─ça i da zajedni─Źki izgrade hladnja─Źu kao sme┼ítajni kapacitet, ali i objekat koji ─çe omogu─çiti da svoje proizvode prodaju po mnogo boljoj ceni nego ┼íto bi ina─Źe prodavali. To je u potpunom skladu sa politikom Pokrajinske vlade. Mi smo preko Fonda za razvoj Vojvodine finansirali 83 hladnja─Źe ┼íirom Pokrajine, a  preko Programa novih tehnologija finansirali smo jo┼í oko 30 hladnja─Źa i doradnih centara.
Pajti─ç je izjavio da ─çe Pokrajina finansijski podr┼żati izgradnju doradnog centra u ─îurugu,  kako bi se zaokru┼żio proces, te da se sa primarne pre─Ĺe na sekunadrnu proizvodnju i na taj na─Źin ratarima omogu─çi bolja zarada.
Zemljoradni─Źka zadruga „─îurug” pro┼íle godine obele┼żila je 100 godina postojanja i rada i progla┼íena za tre─çu najbolju zadrugu u Vojvodini. Prema re─Źima direktora Stevana Milina, nastoje─çi da unapredi poslovanje, izgradila je ovu hladnja─Źu,  koja ─çe unaprediti povrtarsku proizvodnju i polo┼żaj poljoprivrednika u ovom kraju.
Proizvodnja povr─ça predstavlja profitabilniju proizvodnju u odnosu na klasi─Źne ratarske useve, koji su do sada ─Źinili osnovnu proizvodnu delatnost na ovim prostorima.

- Kao zadruga ostajemo otvoreni za nove ─Źlanove i nove investicije. Kada se Srbiji otvore pristupni fondovi kao dobro organizovana zadruga ima─çemo vi┼íe ┼íansi za dobijanje bespovratnih i kreditnih sredstava – rekao je za „AgroServis” Stevan Milin.

Ina─Źe, u op┼ítini ┼Żabalj, kojoj pripada i ─îurug, uspe┼íno radi pet-┼íest velikih povrtara, imaju najvi┼íe oranica u sistemu organske proizvodnje u Srbiji.