IPARD dan na Sajmu

 

Novi Sad, 24.05.2022.

Od 2018. godine i prvog poziva za kori┼í─çenje sredstava iz program IPARD primljeno je oko 3.200 aplikacija, od kojih je prihva─çeno 956 zahteva za 106 miliona evra – rekao je vr┼íilac du┼żnosti  direktora Uprave za agrarna pla─çanja Marko Kesi─ç.

On je na skupu IPARD dan, koji je na 89. me─Ĺunarodnom poljoprivrednom sajmu organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede naveo da je 42 miliona evra pripremljeno za pla─çanje, a 35 miliona je i ispla─çeno.

– U ovoj godini planiramo usvajanje pristiglih  poziva. ┼áto se ti─Źe konkursa iz IPARD 2 programa, oni su zavr┼íeni. Prosto, alocirana sredstva su negde i potro┼íena – dodao je Kesi─ç. – Krajem aprila smo zavr┼íili sedmi poziv za meru jedan, za traktore. Pristigao je neverovatan broj, oko 660 zahteva i u narednih desetak dana ─çemo uraditi preliminarnu rang-listu. Radi se punom parom i plan je da se od EU dobije 60 miliona evra i da 30 miliona isplatimo. Ideja je da plasiramo svih evropskih 175 miliona evra  i 58,3 miliona iz na┼íih izvora.

Srbija je prva zemlja koja je EU podnela Predlog programa IPARD 3, vredan 288 miliona evra, uz oko 90 miliona evra nacionalnog u─Źe┼í─ça.

– Evropska komisija je 9. marta usvojila IPARD 3 program, o─Źekujemo da se potpi┼íu okvirni i sektorski sporazumi. Paralelno s tim, o─Źekujemo da na┼ía vlada usvoji IPARD 3 program, tako da ─çe prvi pozivi biti u prvom kvartalu 2023. godine – ocenila je na─Źelnica Odeljenja za upravljanje IPARD programom Jasmina Miljkovi─ç.

Ocenjuju─çi dosad realizovane pozive iz IPARD 2 programa, Jasmina Miljkovi─ç ka┼że da na to uti─Źu okolnosti koje su nam trenutno nametnute i unutar na┼íe dr┼żave i globalno. Pa ipak...

– Korisnici su ve─ç nau─Źili i znaju kako da upotpune dokumentaciju. Ima propusta, ali dr┼żavna administracija svakako mo┼że i mora da bude br┼ża. Okolnosti na tr┼żi┼ítu su takve da roba ─Źesto kasni i onda je produ┼żetak u realizaciji projekta gotovo izvestan. I sve to pru┼ża sliku da je proces spor. Dajemo sve od sebe da korisnici budu zadovoljni i da sredstva budu ispla─çena – ka┼że Jasmina Miljkovi─ç.

Novosadski sajam---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---