- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

IPARD: POČINJE OBRADA ZAHTEVA ZA MAŠINE

 

Novi Sad, 7. mart 2018.

Izvor: Agroklub

  • Završen je prijem dokumentacije za prva dva konkursa za nabavku poljoprivredne mehanizacije i traktora iz IPARD programa Evropske unije. Činovnici Uprave za agrarna plaćenja uskoro počinju sa obrađuju zahteve, kako bi poljoprivrednici što pre došli do novca iz kase Evropske unije.

Stop. Spustila se zastavica. Završen je prijem dokumentacije za prva dva konkursa IPARD-a u Srbiji - za mehanizaciju i traktore. O rezultatima ove faze direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat kaže da je, okvirno, stiglo oko 180-190 zahteva za traktore i oko 60 zahteva za mehanizaciju. Čeka se da svi ostali zahtevi pristignu poštom, pa će se znati ukupan broj.

Uprava za agrarna plaćanja akreditovna

Kaže da je izuzetno važna vest da je od Brisela, konačno, akreditovana naša Uprava za Agrarna plaćanja:

"Stiglo je, da tako kažem, simbolično mišljenje od DG AGRIJA (Uprava Evropske komisije nadležna je za politiku Evropske unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja) da je Srbija dobila pozitivno mišljenje za prenos budžetskih ovlašćenja, ili kako mi to zovemo akreditaciju. To znači da je operativna struktura IPARDA akreditovana i imamo pravni osnov da isplaćujemo novac iz IPARDA".

Poljoprivrednicima komplikovana procedura

Mladi poljoprivrednik Borko Savanović u selu Jabučje kod Lajkovca bavi se voćarstvom. Plantažno uzgaja dunju i šljivu, a razmišlja da proizvodi i rakiju. Konkurisao je na nacionalnim konkursima dva puta. Prvi put za sadnice, a drugi put za priključne mašine koje koristi u voćarstvu. Sada je kroz IPARD program konkurisao za voćarski traktor Antonio Cararo. Očekuje 60% povrata investicije. Prikupljanje dokumentacije i samu proceduru ocenjuje kao komplikovanu.

"Pazite, ni ovo po nacionalnoj osnovi nije bilo jednostavno, da ne misle ljudi da se to deli šakom i kapom. U odnosu na to, prikupljanje papira za IPARD je poprilično zahtevnije. Treba pisati projekte, studije izvodljivosti, biznis planove, tako da nije baš naivno. Mi smo među prvima predali dokumentaciju i bili smo 20. Samo da podsetim, prošle godine po nacionalnoj osnovi se za mehanizaciju prijavilo 14.000 gazdinstava", kaže Savanović.

Šta nakon obrade dokumentacije?

Nakon obrade dokumentacije u Upravi za agrarna plaćanje sledi odobravanje projekata. Nakon toga sledi kontrola na samom gazdinstvu. Potom odobrenje za kupovinu mehanizacije i na kraju, nakon isplaćene investicije, svojim novcem ili kreditom, poljoprivrednik podnosi zahtev za refundiranje novca iz IPARD fonda.