- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Ivanjičko preduzeće „Floriva” porodice Radovanović udružilo se sa austrijskom firmom

 

REGINA OSVAJA REGION

Ivanjica, 3. oktobar 2012.

Nekadašnji lider u proizvodnji cveća, preduzeće „Floriva” porodice Radovanović iz Radaljeva kod Ivanjice, sada je postalo pionir u plantažnoj proizvodnji kultivisane šumske jagode, sorte regina. I to ne samo u regionu, već i na Balkanu. A da je ta proizvodnja pun pogodak pokazao je nedavni ortakluk sa austrijskom firmom, čiji je vlasnik naš čovek, Nebojša Protić.

Cilj novoformirane kooperative, pod nazivom „Agrikolakop”, sa sedištem u Čačku, jeste da već u toku ove jeseni pokrije region – Srbiju, Bih i Crnu Goru, a na proleće i Albaniju i Makedoniju. Planiraju da dogodine otpočnu proizvodnju pitome jagode u zapadnom delu Srbije, a kasnije i kupine i ribizle.

- Porodica Radovanović je razvila sadnice šumske jagode i uložila veliki napor da se kultivisano uzgaja. Moje iskustvo u spoljnoj trgovini govori da se taj proizvod traži. Kupaca ima mnogo, i to onih koji imaju stalne zahteve za isporukom – objašnjava Nebojša Protić, direktor „Agrikolakopa”. – Shvatili smo da nam nedostaje kooperacija koja bi povezala rasadnik i izvoz. Cela Srbija izveze  pedesetak tona, a nama samo jedan kupac traži 15 do 20 tona. Naša firma će svim kooperantima u Srbiji i regionu ponuditi da udruženi plasiramo proizvod na inostrano tržište, jer samo tako možemo ispuniti taj preduslov koji se odnosi na količinu.

U „Agrikolakopu” kažu da su im već dolazili predstavnici opštine Pljevlje, a najavili su se iz Bijelog Polja i Bratunca. Svim kooperantima će se pod povoljnim uslovima obezbeđivati sadnice, oprema, stručni nadzor, obilazak zasada i savetovanje tokom proizvodnje, ambalaža i ono najvažnije – siguran otkup sa garantovanim minimalnim cenama. U ovom trenutku ona iznosi tri evra po kilogramu. – Ova proizvodnja se zasniva na malim parcelama, optimalna veličina je do pet ari, kao model kućne radinosti – kaže nam Zoran Radovanović. – Tako mali i razuđeni posedi, koji su bili naša mana, u ovom slučaju postaju prednost, jer omogućavaju da se uzgajaju kulture gde je potrebna ljudska ruka. Najbolje je da se gaje tri jagodičaste kulture, čime se obezbeđuju višemesečni prihodi i finansijska stabilnost. (J. Raković, Večernje Novosti)

Na parceli u Osonici kod Ivanjice

SVE VIŠE SARADNIKA

Od prošle godine, kada je "Floriva" počela plantažnu proizvodnju regione, pod ovom kulturom našlo se 4,5 hektara. Prodato je 180.000 sadnica, a otkupljeno 11,5 tona jagode. Do ovog trenutka imali su 117 kooperanata, a računaju da će ih do kraja jeseni biti duplo više.