- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Из Државних робних резерви и Удружења „Агропрофит”

 

ВЕЋА ПОНУДА ЈУНАДИ ОД ОДВОЈЕНЕ КОЛИЧИНЕ КУКУРУЗА ЗА РАЗМЕНУ

Београд/Нови Сад, 20. март 2020.

На позив Државних робних резерви, за размену меркантилног кукуруза за живу јунад, одазвало се 340 газдинстава, а комисија за проверу исправности документације успела је да данас отвори  и обради 200 пријава. Посао ће бити настављен у понедељак, а сточари коначну одлуку могу очекивати крајем идуће недеље, уколико се пронађе решење за укључивање додатних количина кукуруза.

Ово пријављивање за последње две деценије је највећа понуда сточара и издвојена количина од 10.000 тона кукуруза неће подмирити ни евентуалну минималну испоруку од пет јунади по сваком газдинству. Удружење „Агропрофит”, у чијем саставу је Производна група товљача и одгајивача товних раса, због изузетног одзива фармера на поменути позив, а што је резултат застоја у приодаји јунади, обратила се Влади и ресорним министарствима за издвајање додатних количина. У образложењу које је упућено јуче и данас државном врху детаљно су наведени разлози за додатном интервенцијом.

Удружење сматра да се товно говедарство, захваљујући државним подстицајима, развија према најновијим зхтевима тржишта и да је у овом часу наведена подршка неопходна. У упућеном писму се наводе и предлози за рационалну расподелу према обиму приспелих пријава. Између осталог наведено је и следеће:

***

Број пријављених, око 350 газдинстава, за размену јунади за меркантилни кукуруз са око 2.900 грла, потврђује да је закључак Владе  о овој интервенцији дошао у право време и да је у овом тренутку највећи ослонац за товљаче, јер је понуда са фарми већа од домаћих потреба за потрошњу, као и извозних могућности.

Ова размена добрим делом је и стратешки квалитетна, јер ствара сигурност Државних робних резерви за интервенције у ванредним ситуацијама са висококвалитетном храном. Вероватно да се на десетине хиљада већ постојећих конзерви у Државним робним резервама могу искористити и у овој ванредној ситуацији.

На овако високу понуду јунади утицале су и државне мере подстицаја за ову грану сточарства. Међутим, ако за реализовану производњу не постоје реалне откупне цене, аутоматски се умањује и вредност реализованих мера, односно државни капитал се умањењем вредности производње премешта изван фарми код прерађивача. Због тога смиривање овог тржишта није само интерес фармера.

У овим интервентним мерама путем Државних робних резерви, које су остале једина тачка за регулисање тржишта,  сточари виде тренутну сигурност и решење. Отуда је и закључак Владе широко прихваћен.

Због реалности и квалитетног обављања започетог посла потребно је уважити чињеницу да се размена са 10.000 тона меркантилног кукуруза и другим утврђеним критеријима не може квалитетно обавити, а да би свако одустајање и поништавање објављеног позива и закључка Владе било изузетно штетно.

Полазећи од броја пријављених и стварног лагера кукуруза у Државним робним резервама и потпуно задовољавајућих залиха у компанијама, потребно је побвећати количину меркантилног кукуруза за размену и то за 6.000-10.000 тона, што би укупну количину учешћа Државних робних резерви у овој размени повећало на 16.000 или 20.000 тона.  Прави износ и потребе биће познати након детаљне анализе пријава, међутим већ сада је сигурно да издвојена количина од 10.000 тона не може омогућити почетак расподеле. А објављени модел није реално мењати на крају пријављивања. Наша Производна група има пријављених око 1.200 грла,  из 143 газдинства.

Предлажемо да се повећа количина за размену, по нашој процени то повећање би износило од 6.000-10.000 тона, али је могуће да се и не укаже потреба за максималним износом, јер по правилу  иако је просечан број пријављених грла по газдинству 10, има учесника у пријави који достављају непотпуна документа и аутоматски испадају из деобе. 

Повећање износа кукуруза у расподели омогућило би да се повећа број грла, као и прерада, па се намеће и потреба да се у прераду укључи још једна високо професионална кланица.

 Због настале ситуације Вашој пажњи као предлог, након обављене анализе, предлажемо да у расподели меркантилног кукуруза за јунад примените следеће критеријуме:

  1. да сва газдинства која нуде пет грла остваре право признавањем просечне тежине 600 кг по грлу;
  2. да се презузму сва пријављена грла од газдинстава која нуде од 6-11 грла по просечној тежини од 550 кг;
  3. да се код газдинстава која нуде пун износ јунади од 9.000 кг за размену количина смањи на 15 грла са обрачунском тежином од 550 кг.

Коначну, али у сваком случају већу количину за размену, биће могуће утврдити, како смо рекли, након детаљне анализе пријава. Међутим, сигурно је то да расподела уз поштовање објављеног модела не може бити започета нити обављена са 10.000 тона меркантилног кукуруза.

Додатне количине, које би издвојиле Робне резерве према закључку Владе, ову грану сточарства би за ову годину подржале у производњи, јер веће тржиште у овом тренутку не постоји. Нови програм развоја товног говедарства, које проипрема наше удружење са групом експерата и према искуству напредних земаља, овом интервенцијом државе би добио нови замах. Од почетка ове године, само да подсетим, успели смо да на наше фарме, уз пуну подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, увеземо преко 2.000 висококвалитетних приплодних грла. Подсећамо и да мере за сточарство, које омогућује Влада Србије, су међу најквалитетнијима у окружењу. Репродуктивни центри, које формирамо за товне расе, део су озбиљних позитивних промена у говедарству.

Молимо Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да прихвати ову нашу иницијативу за повећање меркантилног кукуруза за размену, а Владу да донесе по хитном поступку закључак о овом увећању.