Između dva otkosa

 

NE ZNA SE ŠTA JE MANJE – ROD PŠENICE ILI CENA

Novi Sad, 29. jun 2020.

Ratar Branislav Trifunov iz Sanada (severni Banat) svu pšenicu za žetvu nudi kombajnerima kao nadoknadu da „očiste njivu”, jer je ubeđen da od roda, prema prvoj otkupnoj ceni, ne bi mogao ni da plati troškove kombajna.

Otkupljivači pšenice ovogodišnjeg roda ratarima nude 17 -18 din/kg i oni su uplašeni da sa ovom cenom neće pokriti osnovne troškove. Izračunali su da manji rod od 5.500 kg/ha ne donosi dobit.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je početkom godine objavilo prognozu cena za pojedine kulture u 2020. godini i na toj listi je za pšenicu prognozirana prosečna cena od 160 evra/toni, odnosno 18,80 din/kg.

Ratari, koji zbog kišnih dana nemaju vremena da odlažu žetvu, pomeranje cene na više vide u dolasku kupaca u Vojvodinu sa juga zemlje i u interventnom otkupu Državnih robnih rezervi.

Mlinari, to je poznato, u vreme žetve otkupljuju sve manje pšenice za godišnju proizvodnju, pa su seljaci prinuđeni da zrno ostavljaju na „čuvanje i čekanje” kod skladištara. Ova usluga je skupa za gazdinstva ako zrno ne prodaju skladištaru, pa se sve više proizvođača odlučuje da pšenicu skladište u svojim objektima, pogotovo kad imaju manji rod i da čekaju bolju cenu.

  • Iako je žetva počela, još uvek je nedovoljno podataka da bi se ona tačno ocenila. Za sada se jedino zna da je prinos po obimu i kvalitetu „šaren” – kaže Slaviša Dabižljević, urednik poznate emisije „Otkos” Novosadske televizije. – Video sam prinose od 4.100 - 5.000 kg/ha, sa hektolitarskom težinom 80, ali u Srbobranu i rod od oko 3.000 kg, sa 76 hektolitarskom težinom, na vrlo kvalitetnom zemljištu.

Proizvođači ječma su i ove godine pritisnuti monopolskim otkupom, što pokazuje i cena od 14,70 din/kg, a poznato je od davnina da je ječam skuplji od pšenice za 20-30%. Sladare i industrija stočne hrane i ove godine ubeđuju ratare da je njihova ponuđena cena realna i da u inostranstvu imaju jeftinije. Pojedina udruženja poljoprivrednika pred samu žetvu od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zatražila su podršku da se po hitnom postupku otvori interventni otkup pšenice putem Državnih robnih rezervi po ceni od 20 dinara. Kako saznaje „AgroServis plus”, ovo je trenutno najaktuelnija tema u državnoj administraciji, jer je za veći otkup potrebno najmanje 500 miliona dinara. Danas u Državnim robnim rezervama nismo mogli dobiti informaciju o tome dokle se stiglo u pogledu zahteva poljoprivrednika.