- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

IZMENE PRAVILNIKA O IPARD PODSTICAJIMA

 

Beograd, 21. decembar 2017.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je izmene pravilnika o IPARD podsticajima za investicije u fizi─Źku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Najva┼żnije izmene odnose se na op┼íte uslove za ostvarivanje prava na odobravanje projekta  – na primer, na vrednost investicije u smislu prikupljanja ponuda za nabavku, a novi pravilnik preciznije obja┼ínjava i mesto investicije, uslove koji se ti─Źu Registra poljoprivrednih gazdinstava itd.

U dosada┼ínjem pravilniku podnosilac zahteva trebalo je da ima tri prikupljene ponude za nabavku investicija, za vrednost ve─çu od 20. 000 evra, odnosno jednu ponudu za nabavku investicija za vrednost do 20. 000 evra koje su va┼że─çe na dan podno┼íenja zahteva. Po novom ta vrednost je 10.000 evra.

Potrebne su tri prikupljene ponude za nabavku investicije, odnosno prihvatljivih tro┼íkova prema Listi prihvatljivih investicija i tro┼íkova za vrednost ve─çu od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti prema mese─Źnom kursu Evropske centralne banke iskazanom na ┼íest (6) decimala u mesecu koji prethodi mesecu u kome je objavljen javni poziv, odnosno jednu ponudu za nabavku investicije za vrednost do 10.000 evra, a koje su uporedive po sadr┼żaju i po specifikacijama i va┼że─çe na dan podno┼íenja zahteva, osim za realizovane op┼íte tro┼íkove za koje dostavlja ra─Źun – navodi se u novom pravilniku.

Dodat je ─Źlan u kojem se obja┼ínjava da je mesto investicije mesto prebivali┼íta, odnosno sedi┼íta podnosioca zahteva – za investicije u nabavku opreme, ma┼íina i mehanizacije, odnosno mesto u kome se nalazi objekat – za investicije u izgradnju i opremanje objekata.

Definiše se i to da podnosilac zahteva i povezana lica imaju manje od 250 zaposlenih i godišnji promet ne veći od 50 miliona evra i/ili vrednost imovine koja ne prelazi 43 miliona evra.

Kada je o op┼ítim uslovima za ostvarivanje prava na odobravanje projekta re─Ź, promenjen je i deo koji se odnosi na stru─Źno znanje, odnosno iskustvo u oblasti poljoprivrede. Potrebno je da onaj ko konkuri┼íe za IPARD podsticaje ima visoku stru─Źnu spremu, ili srednju stru─Źnu spremu u oblasti poljoprivrede i/ili veterine, ili srednju stru─Źnu spremu i potvrdu o stru─Źnom osposobljavanju u odgovaraju─çem sektoru u oblasti poljoprivrede ili srednju stru─Źnu spremu i izjavu da ─çe poha─Ĺati stru─Źnu obuku u odgovaraju─çem sektoru u oblasti poljoprivrede u minimalnom trajanju od 50 ─Źasova predavanja najkasnije do dana podno┼íenja zahteva za isplatu IPARD podsticaja. Tako─Ĺe, da je upisan u Registru u svojstvu nosioca ili ─Źlana porodi─Źnog poljoprivrednog gazdinstva u periodu od najmanje tri godine, ili da ima radno iskustvo u periodu od tri godine u odgovaraju─çem sektoru u oblasti poljoprivrede.

Kada je o promenama uslova za odobravanje projekata u sektoru mesa re─Ź, podnosilac zahteva treba da ima objekat upisan u registar u skladu sa posebnim propisom koji ure─Ĺuje upis u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata, i to kapaciteta: od 20 do 1.000 goveda i/ili od 150 do 1.000 ovaca i koza i/ili od 30 do 400 krma─Źa, i/ili od 100 do 10.000 tovnih svinja i/ili od 4.000 do 50.000 brojlera po turnusu. U sektoru mleka uslovi se ostvaruju ako podnosilac u Registru ima prijavljen odgovaraju─çi sto─Źni fond (podatke o vrsti ┼żivotinja i broju gazdinstva (HID) na kojem se dr┼że ili uzgajaju); ako na poljoprivrednom gazdinstvu ima od 20 do 300 mle─Źnih krava koje su obele┼żene i registrovane u skladu sa zakonom kojim se ure─Ĺuje veterinarstvo itd.

Ko se bavi proizvodnjom ┼żitarica ili industrijskog bilja, mo┼że da konkuri┼íe za investicije u izgradnju i opremanje objekata za skladi┼ítenje, ako u Registru ima upisano dva ili vi┼íe hektara poljoprivrednog zemlji┼íta pod tim usevima.

Za nabavku traktora mo┼że da konkuri┼íe tako─Ĺe ako u Registru ima upisano od dva do 50 hektara, a ako ima od 50 hektara do 100 hektara pod ┼żitaricama ili industrijskim biljem, mo┼że da nabavlja opremu, ma┼íine i mehanizacije za poljoprivrednu proizvodnju osim kombajna i traktora.

Podnosilac zahteva mo┼że podneti samo jedan zahtev za odobravanje projekata po istom javnom pozivu, koji mo┼że da obuhvati jednu ili vi┼íe investicija iz Liste prihvatljivih investicija i tro┼íkova.