- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

JEDNAK TRETMAN ZA KOMBINATE I PAORE

 

Sombor, 23. novembar 2011.

Biv┼ía republi─Źka ministarka za poljoprivredu Ivana Duli─ç Markovi─ç vratila se u politi─Źki ┼żivot uklju─Źivanjem u Ujedinjene regione Srbije. Prilikom boravka u Somboru osvrnula se na zakon o zemlji┼ítu i njegovoj primeni u praksi. O tome je prilog doneo novosadski „Dnevnik”.

Nekada┼ínja republi─Źka ministarka poljoprivrede Ivana Duli─ç Markovi─ç je u Somboru, u okviru proklamovanog programa  Ujedinjenih regiona Srbije namenjenog poljoprivrednicima ─Źiji je i kreator, pru┼żila podr┼íku zahtevima samostalnih poljoprivrednika ovog kraja okupljenih u Udru┼żenju poljoprivrednika da se izjedna─Źe sa poljo-kombinatima u pravima u vezi zakupa dr┼żavnog poljo-zemlji┼íta.

- Program „Ujedinjeni za poljoprivredu” predvi─Ĺa izjedna─Źavanje prava i prevazila┼żenje razlika koje je dr┼żava postavila izme─Ĺu samostalnih poljoprivrednika i „kombinata”, koje se ogledaju pre svega po pitanju iznajmljivanja dr┼żavnog poljoprivrednog zemlji┼íta – kazala je Duli─ç-Markovi─çeva, po ─Źijim je re─Źima namera svojevremeno donetog Zakona o poljoprivrednom zemlji┼ítu, za vreme njenog mandata, bila upravo pru┼żanje podjednake ┼íanse svima koji se bave poljoprivredom. Ona je pozvala somborske, ali i sve paore Vojvodine i Srbije, da lokalnim samoupravama predaju zahteve da im se vrate sredstva koja su uplatili. Samo u Somboru se nadoknada za zakup dr┼żavnih oranica, koja bi trebalo da bude upla─çena u gradski bud┼żet za slede─çu godinu, „penje” na 100 miliona.

- Ako zakup ne moraju da pla─çaju „kombinati” kao ┼íto su PIK „Be─Źej”, beogradski PKB ili somborska poljoprivredna preduze─ça, ne moraju ni samostalni poljoprivrednici i u tom slu─Źaju zahtevajte da vam se va┼íe pare vrate – kazala je Ivana Duli─ç Markovi─ç, insistiraju─çi na ─Źinjenici da ovakav pristup problemu zakupa dr┼żavnih oranica ne zna─Źi konfrontiranje sa zaposlenima u poljoprivrednim preduze─çima u, jo┼í uvek, dr┼żavnom vlasni┼ítvu, ve─ç predstavlja legitiman zahtev za jednako┼í─çu oblika imovine koja je determinisana i Ustavom. „Dnevnik”