JEDNOSTAVNIJE MERENJE VLAGE

 

Olsztyna, januar 2012.

Aparatom, koji se nudi pod nazivom GrainMaster, trebalo bi merenje vlage zrna biti jednostavnije, br┼że i ta─Źnije. Tako tvrdi proizvo─Ĺa─Ź aparata poljska kompanija Draminski iz Olsztyna.

Aparat je programiran za repicu, ┼żitarice i kukuruz. Zavisno od kulture, merno podru─Źje je od 4 odnosno 8,5 do 40 posto. Proizvo─Ĺa─Ź garantuje  ta─Źnost merenja +/- 1 posto u podru─Źju do 10 posto vla┼żnosti, te ± 1,2 posto za vlagu vi┼íu od 10 posto. Upotreba aparatom je jedno­stavna: uzorak se u mer­nom lon─Źi─çu stavi u mernu komoru aparata. Namesti se poklopac sa koturom koju treba okrenuti nekoliko puta. Pritom posebne plo─Źe usitne i stisnu zrna. Aparat meri tempera­turu i vodljivost uzorka i na temelju toga izra─Źuna vlagu. Mo┼że izra─Źunati i prose─Źnu vrednost vlage u tri poslednja merena uzorka, ┼íto je veoma bitno za prose─Źnu vla┼żnost. Te┼żina aparata je 1.550 g i za rad mu trebaju standardne baterije od 9 volta. Cena GrainMastera je 395 evra, bez pripadaju─çeg poreza.

Na┼żalost, ovaj aparat je samo deo opreme koju imaju savremeni silosi. Naime, ve─çina ┼żitarica se  analizira po kvalitetu, naro─Źito p┼íenica (proteini) i suncokret (ulje), i naspram tih podataka se formira i cena. Kompletna laboratorija za ove analize ko┼íta oko 40.000 evra, a bez nje, zapravo, i nije mogu─çe razvrstati p┼íenicu prema kvalitetau – saznaje „AgroServis”.