Još desetak dana važi podsticaj za prodaju

 

TOVLJAČI JUNADI I DALJE ČEKAJU KUPCE

Beograd,11. novembra 2020.

Kako ističe rok na pravo za prodaju junadi uz podsticaje od strane države u iznosu od 20.000 dinara kupci smanjuju otkupne cene. Tako je cena junadi holštajn rase smanjena na 150 do 160 din/kg, uz plaćanje za 30-60 dana. Navedena cena je jednaka prodajnoj ceni utovljenih svinja, što se odavno ne pamti.

U poslednja dva dana otkup junadi simentalske rase je potpuno stao i izuzev najava za novi mogući izvoz na ovom tržištu nema ništa novo. Ako je tačna procena da je u poslednjih 40 dana izvezeno više od 4.000 junadi, u štalama i dalje ostaje oko 6.000 komada kvalitetne robe.

Gostujući u emisiji „Otkos” Novosadske televizije, Branislav Nedimović, potpredsednik Vlade i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, je izjavio da se očekuje uskoro izvoz junećeg mesa u Jordan, Liban i Egipat, a i dalje važi ponuda naše junetine za Kinu. Prodaja junadi iz Srbije na tržišta u Liban i Izrael ostvarena je preko kupaca iz Hrvatske i Libana. Probleme sa prodajom imaju skoro sve zemlje u okruženju, a u Hrvatskoj na isporuku čeka oko 20.000 junadi. Cena u ovoj zemlji je trenutno 1,70 evra/kg, ali je veterinarska struka u ovoj zemlji u panici, jer se pojavio plavi jezik kod ovaca. Da li će se to odraziti na izvoz goveda, danas nismo uspeli saznati, ali se može naslutiti da to neće biti slučaj ako je izvršena zooregionizacija.