- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Još osam dana do događaja „Dobar dan domaćine“ na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

 

NS SEME GENERALNI SPONZOR SAVETOVANJA POLJOPRIVREDNIKA

Novi Sad, 1. februar 2017.

Sutra će na Poljoprivrednom fakultetu – Departaman za ratarstvo i povrtarstvo biti objavljen utvrđeni program Petog naučno-stručnog savetovanja poljioprivrednika, agronoma i savetodavaca koje se održava 9. i 10. februara. U dva dana učesnici ovog već tradicionalnog Savetovanja, koje je  pre šest godina po prvi put organizovao list „Gazdinstvo“, imaće na izboru da čuju 14 tema u čijoj realizaciji će učestvovati skoro 30 stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i agroekonomije.

Organizacioni odbor sutra organizuje svečanost na kojoj će biti uručena posebna priznanja organizacijama i udruženjima za postignute rezultate u ratarstvu, razvijanju   takmičarskog duha u proizvodnji i primeni savremenih naučnih dostignuća. Dobitnici specijalnih plaketa su: Privredna komora Srema -Organizacioni odbor takmičenja zemljoradnika Srema, Opština Srbobran -Takmičenje orača „Srbobranska brazda“ i Agrarna Unija opštine Kanjiža –Međunarodni festival kukuruza.

Juče su iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdili da će njihovi predstavnici uzeti učešće prvog i drugog dana, a među temama o kojima poljoprivrednici žele da razgovaraju je IPARD program za Srbiju i mere agrarne politike za ovu godinu sa osvrtom i novinama u primeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Po prvi put na ovom Savetovanju neke teme biće analizirane „po dubini“, sa jasnim podacima iz istraživanja. Tako će se u žiži interesovanja naći uljarice sa osnovnim ciljem da se utvrdi koji su stvarni prozvodni i prerađivački kapaciteti u Srbiji i šta to još nedostaje da bi u ovom sektoru došlo do funkcionisanja pravih tržišnih odnosa.

Naime, poljoprivrednici su prošle godine i pored obećanja prerađivača, da će im primeniti cene suncokreta iz sveta, imali niže u otkupu za oko 20-30% zbog čega su i negodovali. U sezoni prodaje suncokreta pojedini ratari sve do kasne jeseni nisu znali ni kome ni po kojoj ceni predaju zrno, što govori da su potpuno neorganizovani, a kada osete nemoć u pogodbi onda prozivaju državu, što odavno nije prava adresa u ovom poslu.

Savetovanje „Dobar dan domaćine“ ponudiće na uslugu i „malu radionicu“ o proizvodnji biodizela u domaćinstvu, o čemu će, kako saznajemo, 10. februara govoriti akademik prof. dr Marko Todorović.