JUNAD 3,2 EVRA/KG – MANJE ODUSTAJANJA OD TOVA

 

Novi Sad, 29.04.2022.

Stočari, odgajivači tovnih goveda, u samo jednom danu različito su doživeli dve vesti: prvu, da će država zabraniti izvoz žive junadi, što je bila i ostala laž i drugu, istinitu, cena junadi je dostigla 3,20 evra/kg žive mere.

U Proizvodnoj grupi odgajivača tovnih rasa goveda, u okviru Udruženja „Agroprofit”, su zadovoljni novom cenom i što farme, uglavnom, obnavljaju tov, što nije bio slučaj pre mesec dana. Tako se može reći da je povećana potražnja za tovnim podmlatkom.

Aleksandar Radojević, predsednik Udruženja „Deliblatski pesak” iz Kovina, kaže da je ponuda junadi u južnoma Banatu opala, a da nova nisu pristigla za tržište.

  • U našem kraju ljudi gaje do deset grla, a najčešće 1-3 juneta. Ima i novih tovljača u Deliblatu, Brestovcu, Kovinu i Bavaništu. Domaćini znaju šta da rade kada je kukuruz skup - tada duže tove sa slabijom hranom. U mesarama u Kovinu junetina košta 1.200 dinara, što je do sada nezabeleženo, pa ispada da cena žive junadi može još da raste i to do 4 evra/kg – kaže Radojevioć i tvrdi da su se mesari preračunali u svoju korist .

Juče je u Mačvi, selu Dublje, kupac preuzeo 40 junadi po 3,2 evra/kg, što je do sada najveća ostvarena cena i to, kako kažu stočari, ne odgovara domaćim klaničarima koji su junad plaćali 2,5-2,75 evra/kg.

Direktor Zemljoradničke zadruge u Bogatiću Ivan Radovanović očekuje da će se cena stabilizovati u narednih par dana na 3,30 evra/kg, a da se potom može očekivati novi rast cene kada se za turističku sezonu počnu pripremati u Albaniji i Crnoj Gori.

  • Tradicionalni tovljači u Mačvi smanjuju broj grla u tovu i to će potrajati, jer odmeravaju na koju stranu će prevagnuti troškovi i prodajna cena junadi – kaže Radovanović.

U Udruženju „Agroprofit” danas nisu želeli da daju prognozu o kretanju cena žive junadi, već su samo naveli da će se ova postignuta cena od 3,20-3,30 evra zadržati. Njihova Proizvodna grupa trenutno u ponudi ima oko 600 junadi, a u pripremi više od 1.500 grla. Najviše stočara koji očekuju kupce je na severu Bačke i srednjeg Banata.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---