- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

Kada će biti nastavljen izvoz junećeg mesa u Tursku

 

FARMERI U PANICI – KUPCI NUDE SRAMOTNE CENE

List „gazdinstvo”, Čedomir Keco

Novi Sad, 17. jul 2019.

Objavljeni poziv za interventni otkup junadi razmenom za kukuruz, koje su objavile Državne robne rezerve na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a čiji autor je bio Nenad Katanić, pomoćnik ministra, je propao, jer je imao neprihvatljive uslove za stočare.

U više navrata pokušali smo da pozovemo Nenada Katanića i Nenada Terzića iz Ministarstva poljoprivrede da nam objasne kako će ispraviti grešku i ublažiti štetu stočarima i da li će se oni ili neko drugi farmerima izviniti.

Šta se dogodilo?

Umesto 120 ili 150 prijavljenih farmera, za interventni otkup se prijavilo 12, neki su odustali, a neki nisu dali zahtevanu dokumentaciju. Država se osramotila, jer je umesto pomoći farmerima pokušala da ih uvuče u dužničku obavezu i da pri tom junad ostane u štalama i da ih klaničari kupuju za male novce. Ovo poslednje se i događa, jer klaničari nude 1,80-1,90 evra za kilogram. Najavljena cena junadi od 2,20 evra u interventnom otkupu je bilo samo obećanje i da je to tačno pokazao je loše kreiran interventni otkup.

Dakle, omalovažan je rad stočara, ulaganje države i isplivalo je niz nestručnih i zlonamernih detalja. Prema zamisli pomoćnika Katanića, poljoprivrednici su pozvani da junad za preuzeti kukuruz predaju za devet meseci i ne težu od 500 kg i da sigurnost posla potvrde hipotekom!? Šta je ovde razmena i u prilog razvoja govedarstva? Ništa, ništa, ništa.

Oni ne znaju da finansijski nije realno imati novu junad u štali, a postojeću neprodatu. Te novce za obnovu tova ljudi nemaju, a znaju i da tov traje više od devet meseci, što je bio vremenski uslov u planiranom otkupu. Ako to nije znao pomoćnik Katanić, trebao ga je upozoriti pomoćnik Terzić i reći da je to besmislica, ako i on to zna. Ovaj tandem ne funkcioniše, to je očigledno i od njih stočari, posle ovog skandala, ne mogu ništa dobro da očekuju.

Ko je, za koga i zbog čega ovu sramotu i ljagu uneo u Državne robne rezerve, mogli bi se pozabaviti nadležni istražni organi, ako ni zbog čega drugog ono zbog posrednog prebacivanja novca poreskih obveznika klaničarima kroz stimulacije tova, a od čega su veliku korist imali trgovci u bagatelnom otkupu.

Da li je mogući popravak? Jeste, ali bez Katanića i Terzića i sa novim modelom koji je poznat Državnim robnim rezervama, po ceni koju je u maju najavio ministar Nedimović. Otkupom junadi Državne robne rezerve bi obezbedile lager junećih konzervi, kojih trenutno nemaju na spisku zaliha.

Najavljeni dolazak kupaca iz Turske se otegao. U međuvremenu su neki klaničari putovali u Tursku da se ponude kao prodavci jeftinije junetine od one prodate 2018. godine. Nova sramota i drskost – dokle!?

Farmeri gube poverenje u zaštitu i intervenciju države, što je u ovakvim prilikama normalno.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, razmotrio je uslove u kojima su se našli tovljači junadi pripremljene za klanice nakon propalog interventnog otkupa i dugog čekanja kupca iz Turske.

Plan je bio da do dolaska kupaca iz Turske Robne rezerve provedu interventni otkup kao zamenu za čekanje i to po ceni od 2,20 evra plus PDV, što bi farmeri naplatili preuzimanjem merkantilnog kukuruza. Ovi planovi i očekivanja su propali i proizvođači su i dalje u neizvesnosti. Kod stočara raste panika.

Klaničari trenutno ne kupuju veće količine junadi, a neki nude uvredljive cene od 1,5 – 1,70 ili 2,00 evra za kilogram žive junetine. Pre par dana je u raspravi o ceni u selu Sutjeska izbegnut fizički obračun,  kada je kupac ponudio 1,60 evra za kilogram žive vage i plaćanje za 50 dana.

Od 16. maja do danas, prema analizi Upravnog odbora, broj „gotove robe” za klanice je povećan na oko 4.000 komada i gotovo sva grla su izvanrednog kvaliteta. Upravni odbor je upoznat sa cenama junećeg mesa u Turskoj. U ovoj zemlji, sa 30 miliona turista, kilogram junetine sa kostima iznosi 6 evra, a bez kosti od 11-14 evra/kg. June žive vage, slabog kvaliteta, klaničari plaćaju 3,60 evra, ali se u ovu zemlju ne mogu uvoziti živa grla teža od 250 kg.

S obzirom da stočari nisu upoznati sa dinamikom realizacije važećeg ugovora o izvozu 7.000 tona junećeg mesa u Tursku, Upravni odbor se obratio ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću sa molbom da primi predstavnike stočara  i da ih upozna sa uslovima i terminima izvoza.

Farmeri zbog odugovlačenja planirane prodaje neće biti u situaciji da ostvare ni premiju od 15.000 dinara po grlu u ovoj godini, pa predlažu da rok za ovu prijavu bude 1. decembar.

Upravni odbor je ocenio da je najkorisnija mera za pomeranje tržišta junadi interventni otkup putem razmene za kukuruz, oslobođen od sadržaja koji je ranije ponuđen. Farmeri smatraju da ima dovoljno povoda da se utvrdi odgovornost za one koji su planirali uslove interventnog otkupa da bi klaničarima omogućili kupovinu jeftine junadi.

Ministar Nedimović je prihvatio sastanak sa stočarima u periodu od 15. do 20. jula ove godine.

POSLEDNJA VEST: Stočari u Srbiji trenutno u ponudi imaju oko 7.000 grla spremnih za isporuku. Farmeri u južnom Banatu prodali su 230 komada junadi kupcu iz Bosne i Hercegovine po 2,10 evra/kg, uz prateću dokumentaciju o izvozu.