KAKO SUZBITI ARTRITIS ENCEFALITIS KOZA?

 

Novi Sad, 13. mart 2018.

Izvor: Agroklub

  • Virus se ┼íiri preko hrane, preko zajedni─Źkih jasala, preko pljuva─Źke, vazduhom, polnim putem, izmuzi┼ítem, dubokom steljom, a mogu─çe je ┼íirenje tokom sprovo─Ĺenja raznih veterinarskih mera. Jednom obolela ┼żivotinja je do┼żivotni izlu─Źiva─Ź virusa.

Artritis encefalitis. Artritis - zapaljenje zglobova. Encefalitis - zapaljenje mozga. Zapaljenje zglobova se javlja kod odraslih koza, a zapaljenje mozga kod mla─Ĺih jedinki, naj─Źe┼í─çe do jedne godine starosti. Ovako najjednostavnije ovo oboljenje predstavlja Dejan Bugarski iz Nau─Źnog instituta za veterinarstvo Novi Sad.

"O ovoj bolesti pri─Źamo, po┼íto su se pojedini proizvo─Ĺa─Źi uverili u posledice. Neki sa ┼żivotinjama u svom stadu, a drugi koji su probali da prodaju koze. Artritis encefalitis prouzrokuje virus i spada u grupu tzv. sporih infekcija. Tu je zamka koja omogu─çava ┼íirenje bolesti. Oboljenje je do┼żivotno. Jednom obolela ┼żivotinja je do┼żivotni izlu─Źiva─Ź virusa. Oboljenje se ne mo┼że le─Źiti. Ne postoji vakcina. Jedina sre─çna okolnost je ┼íto bolest nije opasna po ljudsko zdravlje", obja┼ínjava Bugarski.

Kako dolazi do zara┼żavanja ┼żivotinja?

Zara┼żavanje ┼żivotinja na farmama dolazi naj─Źe┼í─çe u prvim danima ┼żivota uzimanjem prvog mleka.

"Kada se kre─çe u suzbijanje bolesti na farmi, obi─Źno se vodi ra─Źuna o tome da jarad ne dobijaju nepasterizovano maj─Źino mleko. Ali se ─Źesto zanemari ─Źinjenica da se jarad mogu zaraziti u bilo kom periodu kasnijeg ┼żivota, zato ┼íto se virus ┼íiri preko hrane, preko zajedni─Źkih jasala, preko pljuva─Źke, vazduhom, polnim putem, izmuzi┼ítem, dubokom steljom, a mogu─çe je ┼íirenje tokom sprovo─Ĺenja raznih veterinarskih mera.  Uz to mogu─çe je preno┼íenje sa ovaca na koze", napominje Bugarski.

Simptomi artritis encefalitisa

Dodaje da postoji pet genotipova i vi┼íe podtipova virusa i da oni mutiraju od onih koji ne prave do onih koji ─Źine zna─Źajnu ┼ítetu:

"Od samog zara┼żavanja pa do ispoljavanja simptoma mogu da pro─Ĺu meseci i godine. Ali kroz sve to vreme ┼żivotinja je izvor zaraze za druge ┼żivotinje. I to je razlog ┼íto se virus toliko pro┼íirio. Ima jedinki koje su celoga ┼żivota zara┼żene i nikada ne─çe ispoljiti klini─Źku sliku".

Da se ne bi vizuelno pogre┼íilo u proceni bolesti, laboratorijska dijagnostika ─çe jedina pozdano dati odgovor na pitanje - da li je ┼żivotinja zara┼żena. Ono ┼íto je problem je da od momenta zara┼żavanja ┼żivotinje, pa do pojave antitela, mo┼że da pro─Ĺe nekoliko meseci. To zna─Źi da je ┼żivotinja koja je zara┼żena i potencijalni izvor zaraze za druge ┼żivotinje nekoliko meseci nevidljiva za laboratorijsku dijagnostiku.

Kako pristupiti iskorenjivanju infekcije?

Teorijski - trebalo bi prese─çi sve puteve zara┼żavanja novih ┼żivotinja, a vremenom, sa obrtom stada da prevagnu ┼żivotinje koje su nezara┼żene, a zara┼żene izuzimati iz proizvodnje. Prakti─Źno - to se mo┼że sprovesti, ali je potrebno puno znanja, strpljenja, i na kraju novca. Dejan Bugarski navodi koje su to faze u iskorenjivanju bolesti:

"Prvi korak je ishrana pasterizovanim kolostrumom na 45°C u trajanju od sat vremena. Zatim dalja ishrana pasterizovanim mlekom ili zamenom za mleko i obavezno razdvajanje jaradi od odraslih ┼żivotinja. Upravo da bi presekli ┼íirenje virusa sa nezara┼żenih na zara┼żene jedinke".

Unutar stada se mo┼że primeniti vi┼íe metoda: da se razdvajaju zara┼żene od nezara┼żenih jedinki, da li ─çe sve ostati u istom stadu, da li ─çe se pristupiti klanju jedinki ako je njihov broj mali koju bi trebalo da prati dalja provera ostalih tzv. seronegativnih koza.

Pod hitno doneti Nacionalni program suzbijanja artritisa encefalitisa

Predsednik Saveza udru┼żenja kozara i ov─Źara Srbije Milan Rainovi─ç ka┼że da propisi koji su na snazi ne─çe re┼íiti problem. Nedvosmisleno bi trebalo definisati Nacionalni program iskorenjivanja bolesti artritis encefalitis. Prema njemu on bi trajao pet godina. Sli─Źno re┼íenje je na snazi u susednoj Hrvatskoj.

I za kraj, preporuka kozarima da na svojim farmama imaju pripremljeno odelo i ─Źizme za veterinare, po┼íto postoji opasnost da sa drugih farmi prenesu ovo zarazno oboljenje.