- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Kako vlada Vlada

 

DANAS NOVI POZIV ZA RAZMENU KUKURUZA ZA JUNAD

Novi Sad, 20. februar 2020.

Danas se očekuje odluka Vlade za raspisavanje poziva za razmenu junadi za merkantilni kukuruz  sa lagera Državnih robnih rezervi, saznaje „AgroServis plus”. Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, pokrenuo je još 16. maja prošle godine ovaj postupak za ublažavanje stanja na tržištu junadi i tu intervenciju države podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Stočari su ovu ponudu prihvatili kao „meru spasa”, jer odavno nema većeg izvoza junadi iz naše zemlje.

Za novi krug razmene Udruženju „Agroprofit” javilo se više od 120 gazdinstava, sa ponudom oko 1.200 junadi. Očekuje se da Državne robne rezerve za ovu razmenu obezbede 10.000 tona merkantilnog kukuruza, a da za jedan kilogram žive vage junadi farmeri dobiju 17 kg kukuruza. Ovakvim odnosom oni bi postigli bolju cenu od otkupne,  koja se kreće od 1,8 evra/kg za kvalitetna grla, a 1,6 evra/kg za utovljenu junad mlečnih rasa.

Svaka veća cena u prodaji nakupcima i klaničarima odlaže rok naplate za odgajivače i često taj period je 30-90 dana. Udruženje je predložilo da se u preuzimanje junadi uključe dve nove klanice iz Prijepolja i Lađevaca (Kotlenik), koje su prihvatile da snose troškove prevoza junadi, da preuzimaju dve rase veće težine od 400 kg i da ne obračunavaju transportno kalo.

Udruženje je upozorilo klanice koje su do sada preuzimale junad, a koje su utovarile veću težinu od ugovorene, da prema obećanju izmire svoje troškove prema gazdinstvima. Ako to ne učine, farmeri će solidarno odbiti isporuku junadi klaničarima dužnicima. Istovremeno, Udruženje očekuje da skladištari koji su mimo pravila obračunali stočarima uslugu preuzimanja kukuruza,  a o čemu su upoznate Državne robne rezerve, nadoknade troškove. Primećeno je, takođe, da se neki ovlašćeni skladištari Državnih robnih rezervi „muče” sa isporukom kukuruza, iako imaju valjan nalog iz Direkcije robnih rezervi.

Ako Vlada danas donese odluku o razmeni, a što je resorni ministar poljoprivrede najavio, i Robne rezerve već sutra objave poziv, razmena će moći da počne za 7-10 dana. U tom periodu očekuje se formiranje resorne komisije za ovaj posao, izbor novih klanica i prijavljivanje stočara. U prijavljivanju za prethodni poziv za razmenu bilo je 29 nepotpunih prijava.

Stočari iz centralnog dela Srbije predložili su, zbog blizine za transport u preuzimanju junadi, da se uključe još najmanje dve klanice. Predložili su klanicu „Kotlenik” iz Lađevca kod Kraljeva i klanicu „Jordan” iz Prijepolja. Udruženje je ovaj predlog uputilo Ministarstvu poljoprivrede, Državnim robnim rezervama i Upravi za veterinu. Stočari koji su se javili za razmenu su iz sledećih mesta: Gunaroš, Donje Crniljevo, Grušić, Vojvoda Stepa, Bilić, Badovinci, Despotovo, Savino Selo, Trbušani, Donja Trepča, Jošanica, Paraćin, Banatska Topola, Crepaja, Sombor, Pančevo, Čoka, Mileševo, Međa, Aleksandrovo, Dublje, Draginje, Koceljeva, Banatsko Karađorđevo, Deliblato, Gakovo, Miličići, Stapar, Ostojićevo, Jaša Tomić, Čenta, Laćarak, Noćaj, Bavanda, Bačko Dobro Polje, Margita, Rastina, Mošorin, Telečka, Kljajićevo, Kikinda, Krivaja, Svetozar Miletić, Đurđevo, Čortanovci, Bogatić, Bačka Topola, Šajkaš, Knić, Botoš, Rusko Selo, Novi Kozarci, Banatska Topola, Tomaševac, Kinićanin, Srpski Krstur, Žitište, Sakule, Sivac, Uzbeće, Zasavica, Debeljača, Perlez, Farkaždin, Crna Bara, Ilandža, Opovo, Neuzina, Utrine, Gložan, Barice, Kevi, Ratkovo...

Kako se očekuje, prijavljivanje za razmenu će trajati pet ili sedam dana, o čemu će odluku doneti Direkcija robnih rezervi.