- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Kako vlada Vlada

 

NOVI ROK ZA RAZMENU KUKURUZA ZA JUNAD

Beograd, 28. februar 2020.

Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede danas je u┼ílo u zavr┼ínu fazu pripreme dokumenata za sednicu Vlade, koja ─çe, kako je re─Źeno, u ─Źetvrtak naredne nedelje objaviti Poziv za razmenu junadi za tov. Re─Ź je o dugo najavljivanom dr┼żavnom poslu preko Robnih rezervi, gde bi sto─Źari za utovljenu junad preuzeli merkantilni kukuruz.

Od nove godine do danas ovaj aran┼żman je ─Źesto najavljivan, ali se iz do sada nepoznatih razloga nije jo┼í dogodio. Jedno vreme me─Ĺu sto─Źarima se ─Źulo da Robne rezerve imaju zrno „samo na papiru” i da ─Źuvaju interese skladi┼ítara, ali je u praksi, u ranijoj razmeni, bilo dovoljno kukuruza. Istina, neki skladi┼ítari su potpuno ignorisali sto─Źare sa ugovorom i odugovla─Źili sa isporukom.

Ministarstvo poljoprivrede, koje je ostalo jedina adresa u zemlji za re┼íavanje zastoja u trgovini junadi, ─Źvrsto je re┼íilo da se poziv za razmenu ponovi i da za taj nastavak posla sto─Źari predlo┼że model.

Zbog ovog novog momenta, Udru┼żenje „Agroprofit” danas je Ministarstvu poljoprivrede uputilo niz predloga za nastavak razmene. Predlo┼żeno je da koli─Źina za razmenu bude 10.000 tona, a da gazdinstva (pojedina─Źno) mogu ponuditi najvi┼íe 9.000 kg ┼żive junadi. Zbog rasta cene kukuruza u ovom ─Źasu je realno da za jedan kilogram ┼żive junadi proizvo─Ĺa─Ź dobije 16,30-16,50 kg merkantilnog kukuruza.

Sto─Źari su izneli i niz primedbi na pojedine skladi┼ítare kukuruza koji su na razli─Źite na─Źine izbegavali obavezu prema gazdinstvima. Ako se ostvari zamisao Ministarstva poljoprivrede, naredne nedelje ─çe ovaj posao i formalno po─Źeti.

Gazdinstva koja su dva puta u─Źestvovala u razmeni ne bi trebalo da ponovo imaju tu priliku, da bi oni koji se prvi put javljaju ili su samo jednom imali isporuku – dobiju ┼íanse – poruka je Udru┼żenja.

Proizvodna grupa Udru┼żenja „Agroprofit” u 80 naselja ima evidentirano 146 gazdinstava koja ┼żele da u─Źestvuju u „trgovini” sa dr┼żavom. Najvi┼íe sto─Źara za razmenu prijavilo se iz ─îente, Mo┼íorina, Deliblata, Toma┼íevca, Crepoje, Boto┼ía, Tele─Źke i Kikinde.

PONUDA TELADI

Tek osnovani Centar za prodaju teladi Proizvodne grupe odgajiva─Źa tovnih rasa goveda, pri Udru┼żenju „Agroprofit”, ima u ponudi za prodaju kvalitetnu telad simentalske rase. Mlada grla su iz doma─çeg uzgoja i pod punom su zdravstvenom kontrolom.

Telefon Centra: 064/360-92-55.