- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

KLIMATSKE PROMENE DOVELE DO NEPOGODA

 

Novi Sad, 20. jul 2017.

Izvor: RTV

  • Kod nas, od danas, meteorolozi najavljuju treći toplotni talas, i moguće je da ćemo do kraja leta imati još nekoliko takvih perioda. Proteklih dana obilne padavine potpuno su paralisale saobraćaj u Istanbulu. U Grčkoj su kiša i jak vetar napravili velike probleme ne samo turistima, nego i lokalnom stanovništvu. Ovakve vesti su sve češće. Da li su nepogode, vremenski ekstremi posledice klimatskih promena ili su to pojave koje se periodično dešavaju?

"Vrlo je teško pronaći direktnu vezu između ekstremnih vremenskih događaja i klimatskih promena, ali mnogo stvari na to ukazuje", kaže profesor Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu. Prema njegovim rečima, učestalost i dužina toplotnih talasa kod nas je skoro udvostručena u odnosu na sredinu 20. veka.

Srednja letnja temperatura je za stepen i po viša, a pojačane su i dnevne akumulacije padavina.

Naučnici su na osnovu klimatskih modela znali da će u slučaju, ako klima postane toplija,biti jačanja toplotnih talasa, sušnih perioda i intenziviranja događaja sa obilnim dnevnim padavinama.

U tom smislu , za razliku od javnosti, klimatolozi nisu previše iznenađeni jer ovo što se danas dešava je neka slika koju smo očekivali i koju su predviđali još pre 20 godina, objašnjava Đurđević.

Iako naša klima leti dobija karakteristike subtropske , stručnjaci tvrde da smo mi i dalje u umereno kontinentalnoj zoni.

Ovi ekstremni događaji su tek obrisi potencijalnih promena u budućnosti koje će postati sve uočljivije i koje će se sigurno odraziti i na poljoprivredu i životnu sredinu.

Zbog toga je važno da se prilagođavamo na izmenjene klimatske uslove.

"Mi treba da prihvatimo činjenicu da je klima kod nas promenjena i u tom smislu treba da menjamo navike i stvari kako smo radili u prošlosti da bismo mogli efikasnije da funkcionišemo u izmenjenim klimatskim uslovima. Promena klime zavisiće od toga koliko smo spremni da polako smanjujemo emisiju gasova sa efektom staklene bašte ali i da se prilagođavamo promenama koje će biti sigurno drastičnije nego danas" kaže Đurđević.

Meteorolozi narednih dana najavljuju novi toplotni talas do sredine sledeće nedelje.

Sredinom prošlog veka imali smo jedan ili dva toplotna talasa u nekoliko godina a danas je uobičajeno da leti imamo najmanje dva.

Ovo će biti treći ove godine ali moguće je da će do kraja leta biti još takvih perioda.

Ono što zabrinjava je što u narednom periodu nećemo imati zadovoljavajući količinu padavina jer smo već mesecima u sušnom režimu.

Meteorolozi već sada sa sigurnošću mogu da kažu da će u našoj zemlji ovo leto biti jedno od najtoplijih od kada traju merenja dok na globalnom nivou ova godina će biti nešto hladnija od prošle ali toplija od 2015. i 2014.godine.

Ipak, teško je predvideti neke ekstremne događaje unapred pa je preporuka da se redovno prate izveštaji i upozorenja RHMZ koji ukazuju na neki od ekstrema.