- TRŽIŠTE - /30.06.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 42.50 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.96 din/kg , pšenica 18.87 din/kg , soja 34.04 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.17 din/kg , pšenica 16.07 din/kg , soja 32.18 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 21.22 din/kg , soja - ;

Klub 100P plus

 

ODR┼ŻAN 14. ZIMSKI SEMINAR FARMERA

Novi Sad, 12. februar 2018.

Udru┼żenje poljoprivrednika Klub 100P plus organizovalo je 14. zimski seminar farmera na Tari od 28. januara do 3. februara i nakon rasprave o razli─Źitim temama danas su na┼íoj redakciji uputili zavr┼íni rezime – stavove o petnaestak tema. Evo ┼íta poru─Źuju iz Kluba 100P plus.

 • Pored malog u─Źe┼í─ça podsticaja za biljnu proizvodnju dodatni problem predstavlja poskupljenje, odnosno visoka cena dizel goriva. Predlog Kluba 100P plus je da se uspostavi sistem agro-dizela (primer plavog dizela u Republici Hrvatskoj) ili drugi sistem gde bi dr┼żava omogu─çila mogu─çnost povoljnije nabavke dizel goriva kroz ukidanje akcize ili drugih dr┼żavnih nameta na cenu dizel goriva.
 • ─îlanovi Kluba smatraju da u─Źe┼í─çe direktnih pla─çanja za sto─Źarstvo dovodi do toga da je biljna proizvodnja u neravnopravnom polo┼żaju. Stav je da raspodela bud┼żeta mora biti pravednija i ravnomernija. U sistemu subvencija favorizovati gazdinstva koja se bave isklju─Źivo poljoprivredom.
 • Podsticaji za osiguranje useva da budu bez ograni─Źenja tj. da budu dostupni za svu prijavljenu povr┼íinu.
 • Da se omogu─çi da i kompenzacija, kao na─Źin pla─çanja robe bude prihvatljiva u sistemu podsticaja.
 • Veliki problem kod izgradnje objekata su zakonske obaveze u domenu protivpo┼żarne za┼ítite koji onemugu─çavaju dobijanje upotrebnih i gra─Ĺevinskih dozvola...TO ─ćE BITI VELIKI PROBLEM I KOD IPARDA.
 • DR┼ŻAVNO ZEMLJI┼áTE NE IZDAVATI PO PRAVU PRE─îEG ZAKUPA, VE─ć OMOGU─ćITI DA SVI IDU RAVNOPRAVNO NA LICITACIJU... na taj na─Źin bi dr┼żava imala znatno ve─çi priliv sredstava po tom osnovu koje bi mogla da koristi za pomo─ç onim granama poljoprivrede koji su u te┼żem polo┼żaju. Time bi se pomo─ç dr┼żave ravnomernije raspodelila i me─Ĺu sto─Źarima na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, pa i tamo gde nema dr┼żavnog zemlji┼íta za izdavanje.
 • Zahtevamo da pravo u─Źe┼í─ça na licitaciji imaju samo gazdinstva koja su u sistemu PIO poljoprivrednika.
 • Za zakup dr┼żavnog poljoprivrednog zemlji┼íta dokazati da se gazdinstvo bavi isklju─Źivo poljoprivredom -prometom preko ra─Źuna (izvod iz banke).
 • Do momenta izmene zakona poja─Źati kontrolu zakupa zemlji┼íta po pravu pre─Źeg zakupa po osnovu sto─Źarske proizvodnje i infrastrukture, da se preduprede i sankcioni┼íu malverzacije.
 • Omogu─çiti da vlasnik zemlji┼íta kojem je zemlji┼íte vra─çeno putem restitucije mo┼że da raskine ugovor sa zakupcima tog zemlji┼íta.
 • Zbog obaveze pla─çanja poreza na dobit od strane zakupodavca mnogi privatni zakupodavci ne ┼żele da izdaju zemlji┼íte u zakup putem ugovora, te se ono ne mo┼że ni prijaviti u RPG. Osloboditi poljoprivredna gazdinstva ─Źiji su nosioci stariji od 65 godina poreza na prihod od izdavanja poljoprivrednog zemlji┼íta.
 • Razmotriti i revidirati postavljene granice za ostvarivanje IPARD podsticaja u svim sektorima (primer: maksimalne povr┼íine u povrtarstvu 50 ha, a u vo─çarstvu 100 ha).
 • Za gra─Ĺane Srbije sa dvojnim dr┼żavljanstvom uvesti obavezu da dostave potvrdu da podnosilac zahteva za podsticaje na nacionalnom nivou, nije za predmetnu investiciju koristio sredstva donacije „Prosperitatea“ iz fonda ma─Ĺarske vlade ili drugih fondova.
 • Pod hitno staviti van snage odluku o izmenama i dopunama odluke o uslovima za smanjenje carinskih da┼żbina na uvoz kukuruza.
 • Uklju─Źiti KLUB 100P plus u izradu novog predloga zakona o poljoprivrednom zemlji┼ítu.