- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Ko i zašto širi laži o završenom interventnom otkupu

 

JOŠ UVEK OKO 9.000 JUNADI ČEKA KUPCE

Beograd/Šabac, 13. oktobar 2020.

Iako je tek oko 4.000 junadi prodato po modelu interventnog otkupa, pojedini nakupci i klaničari farmerima šire netačne informacije o završenom otkupu da bi umanjili cene i sebe ponudili kao spasioce od njihovog bankrota, ističući cenu od 1,70-1,75 evra/kg  kao realnu za ponuđena kvalitetna grla.

Ukupan podsticaj Vlade od dva miliona evra dovoljan je da se otkupi više od 11.000 junadi. Izvoz od 3.000 junadi, preko luke Bar za Izrael i Liban, realizovan je preuzimanjem robe sa tri-četiri farme, a najviše od komapanije Đurđević.

Utovar junadi u Baru

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa u Udruženju „Agroprofit” zadovoljna je poslednjom dopunom uredbe prema kojoj gazdinstva mogu utovljenu junad da prodaju domaćim klaničarima koji su registrovani za ovaj posao i da ostvare premiju od 20.000 dinara. Međutim, proizvođači još uvek nemaju kupce-izvoznike koji odmah plaćaju 1,90 evra/kg za kvalitetnu robu, a već pristižu i nova grla težine od 500 kg.

Farmeri koji su utovarili junad za kupce iz Novog Pazara, Vučitrna i Tutina očekuju povratak overene dokumentacije da bi se prijavili za premije. Pojedini kupci odbijaju da rade sa papirima, a za uzvrat nude simbolično veću cenu.

Udruženje „Agroprofit” od jula i avgusta traga za kupcima žive junadi. Poseban interes je  pokazala kompanija Hunland iz Budimpešte, koja je poznata po trgovini i gajenju goveda. Vlasnik Jos Janssen je zastupniku Udruženja na jednu od ponuda odgovorio sledeće: „Razumem vaša osećanja vezano za farmere, ali je nemoguće postići cenu koju ste spomenuli za izvoz žive vage. Ukoliko možete postići da dobijete podršku od  €0,30 / po kg žive mere od države, tada  možemo uraditi u naredna dva meseca preko 5.000 komada. To bi dovelo tržište u balans. Molim vas obaveštavajte me.”

Udruženje je ostalo u kontaktu sa ovom kompanijom, ali i sa dve-tri druge, iako udruženju nije cilj da trguje.

Klanica „Zlatibor” u Čajetini, jedna od najopremljenijih za klanje junadi, pripremljena je za dnevni protok oko 200 grla. Kupac iz nemačke za potrebe lanca mesara koji snabdevaju muslimanski živalj govedinom, obišao je klanični kompleks u Čajetini i očekuje se odgovor na ponudu klaničara.

Kupci iz Nemačke u klanici Zlatibor u Čajetini

U Mačvi su stočari na ponuđenu cenu od 1,70 evra za kilogram žive mere fizički reagovali na ponuđača i po ovoj ceni ni u drugim mestima gazdinstva ne žele da prodaju junad. Oni koji su uspeli da isporuče junad po 1,90 evra uz premije (296 evra) postigli su cenu od 2,48 evra po kg, što je nerealna cena. Oni stočari koji uvažavajući premije formiraju osnovnu cenu povoljnu za trgovce ostvariće prodaju i profit.

Prema reakcijama velikih kupaca nije teško zaključiti da oni u svetu imaju jeftiniju junetinu od naše i da uz pad potrošnje naši farmeri teško mogu da ostvare 1,90 evra  za kg žive mere. Podsticaje države – dve premije od 15.000 i 20.000 dinara po junetu farmeri ne uračunavaju u ukupnu cenu.

Vlada je zbog podrške prodaji odvojila novac za gazdinstva i ostvarila mogućnost za korisnu manipulaciju u formiranju prodajne cene. Veća podrška od objavljene nije moguća, iako nezadovoljni stočari pominju da je Vlada izdvojila više novca za hotelijere sa gubicima u doba korone nego za stočare.

Bez razlike na sve priče i reagovanja, jedno je tačno – potpuna neizvesnost prati ponudu junadi i mala prodaja!