KODEKS I AKADEMIJA VINA

Taraš, 09. avgust 2010.

Društvo vinogradara „Taraški vinogradi“ iz Taraša na petom susretu vinogradara Vojvodine, uz prisustvo vitezova vina iz Beograda, saopštilo je prognozu rodnosti za ovu godinu, po kojoj se, kako je naveo prof. dr Đorđe Paprić, teško može očekivati 10.000 kg grožđa po hektaru.
- Razloga za to ima više, ali je najčešći što mnogi nisu na vreme obavili četiri puta osnovnu zaštitu loze, - naveo je dr Paprić i savetovao vinogradarima da nastave sadnju domaćih sorti loze i da ne ulaze u proizvodnju onih vrsta koje ne podnose ovo podneblje.
- Vinogradi i vina iz ravnice imaju šansu, ali je važno da se vinogradar opredeli da li će proizvoditi vino za tržište ili za sebe i komšije. To, drugim rečima, znači da su kvalitet, pa i količina presudni za prodaju, - rekao je dr Paprić.
Broj vinograda u rodnosti se ubrzano smanjuje u Srbiji i pored toga što je Ministarstvo poljoprivrede ovu oblast skoro dovelo do standarda i propisa EU. U Srbiji postoje odlična vina i potrošnja oko 12 litara po stanovniku, ali se retko prodaje sedam osnovnih vrsta.
- Za prodor naših vina u svet fali nacionalni program promocije o kome se još ne razgovara, a on bi bio kruna ulaganja u vinarstvo i vinogradarstvo u Srbiji, - naveo je Čedomir Keco, glavni urednik lista „Moje Gazdinstvo“, lista koji je pokrenuo donošenje kodeksa o vinu čiji potpisnici bi bili ministarstva poljoprivrede, trgovine, privredna komora, ugostitelji i male i velike vinarije.
- Kodeks je potreban da bi svi osetili odgovornost prema ovom piću i da se svaka nelogičnost u prodaji i proizvodnji izbegne. Naime, nije u korist vina pojava da podrumar proda buteljku vina 0,7 litara po 180 ili 220 dinara, a potom se u restoranu to vino prodaje po 1.500 do 1.800 dinara, - naveo je Keco i pozvao vinogradare da poštuju iskustva drugih vinarskih velesila u proizvodnji.
Više od osamdeset vinogradara i vinara u Tarašu Ministarstvu poljoprivrede predlažu da se u Vojvodini osnuju još dve enološke stanice, da za tri regiona savetodavnih službi bude zaposlen jedan inženjer-vinogradar i da se podrži formiranje Akademije vina koja bi bila mesto za sve inovacije u ovoj oblasti i vodilja u postizanju kvaliteta proizvodnje.
(AgroServis)