Komentar nedeljnog prometa roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu

28. 02. - 04. 03. 2011.

Direktor Produktne berze, Žarko Galetin

05. 03. 2011.

Samo je mali pad cena bio dovoljan pa da tržište koliko toliko živne. Posle burnih dešavanja na tržištu žitarica, u očekivanju daljeg rasta cena euforija prodavaca, odnosno zebnja kupaca malo su splasnuli. Stiče se utisak da i ponuda i tražnja pronalaze svoj ineteres za trgovanjem u ovakvim tržišnim okolnostima i da se cena polako stabilizuje na nivou na kome se danas nalazi. Promet roba kojim se trgovalo preko „Produktne berze“ u periodu 28.02.-04.03. 2011. godine iznosio je 1.123 tona robe što rast u odnosu na prethodnu nedelju od čak 181,45 %. Finansijska vrednost prometa srazmerno je još veća s obzirom da je posle dve nedelje ponovo trgovano robama iz soja kompleksa čija je pojedinačna vrednost veća od cene na tržištu dominanantno prisutnih žitarica. Naime, finansijska vrednost prometa iznosila je 31.756.250,00 dinara, a to je u odnosu na promet iz prethodne nedelje više čak 2,22 puta.

Pošto je došla do same granice od 30,00 din/kg bez PDV, cena pšenice se ipak stabilizovala na nivou ispod ove psihološke granice i tokom protekle nedelje se prodavala po jedinstvenohj ceni od 31,86 din/kg (29,50 bez PDV). To je pad u odnosu na prosečnu cenu trgovanja iz prethodne nedelje od tačno 1%. Niko u ovom momentu ne može naravno da tvrdi da je rast cene pšenice u narednom periodu isključen. Generalna konstatacija o trajanju ove robe na visokim cenovnim pozicijama bar do nove žetve i dalje stoje. Situacija na svetskoj pijaci pšenice ne ukazuje da bi cena mogla značajnije da se koleba, dok je situacija kod nas nešto kompleksnija imajući u vidu sada već evidentno moguće nedostajuće količine pšenice iz domaćih izvora. Uvozna kalkulacija pšenice posle skidanja carine na uvoz, će biti vrlo brzo reperna vrednost za dalja dešavanja na ovom tržištu.

Kukuruz koji je na samom početku godine imao vrlo izražen rast, upravo ovih dana beleži cenovni minimum. Naime, cena od 20,30 din/kg bez PDV najniža je registrovana cena trgovanja na berzi od početka godine. Ovaj podatak svakako ne bi trebalo da bude razlog za brigu poljoprivrednim proizvođačima, s obzirom da ključni tržišni pokretači tako sigurno deluju na ovom tržištu, da ne bi trebalo očekivati značajnija cenovna pomeranja ili bar ne ona koja bi dalje značajnije obarala cenu kukuruza. U protekloj nedelji kukurzom se trgovalo u količini od 575 tona, a prosečna cena je iznosila 21,98 din/kg (20,35 bez PDV), što je za 1,31% pad u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

Posle dve nedelje tržišne apstinencije, sojom se trgovalo na berzi. Cena ove robe je u padu. Cena kojom se trgovalo u nedelji za nama od 37,97 din/kg (35,16 bez PDV) za 2,34% je niža od poslednjeg trgovanja od pre dve nedelje. Prerdmet trgovanja u oprotekloj nedelji bila je i sojina sačma 44% proteina i to po ceni 44,25 din/kg (37,50 bez PDV).

Konsekventno cenovnim dešavanjima dve najuticjnije robe na formiranje berzanskog indeksa, PRODEX je na kraju nedelje zabeležio vrednost od 237,42 indeksna poena, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 1,08 indeksnih poena.