Komentar nedeljnog prometa roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu

 

Promet robe na Produktnoj berzi od 16. marta do 20. marta  2020.

Novi Sad, 20. mart  2020.g.

Radoslav Pilja, direktor poslovnih operacija

Priroda je ta koja koja najvi┼íe uti─Źe na de┼íavanja u svetu poljopljivrednih proizvoda, na to smo ve─ç navikli. Do sada se to uglavnom odnosilo na su┼íu ili prekomerne padavine, visoke temperature ili led na Dunavu. Me─Ĺutim, virus, to je ve─ç novi faktor koji niko nije o─Źekivao, jo┼í jedan pokazatelj koji govori koliko je tr┼żi┼íte nepredvidivo i koliko je bitno stvoriti kvalitene berzanske mehanizme za za┼ítitu od rizika, a koji uskoro treba da za┼żive u Srbiji.

Prvo je na pojavu virusa reagovalo me─Ĺunarodno tr┼żi┼íte, poreme─çajem u potra┼żnji koje je do┼ílo iz Kine, jednog od najve─çih svetskih kupaca ┼żitarica i uljarica. Veoma je brzo virus do┼íao do Evrope i do Srbije. Tolikom brzinom i intezitetom da niko nije bio u potpunosti spreman, stvaraju─çi neverovatne poreme─çejaje na tr┼żi┼ítu, koji se mogu porediti s onim za vreme ratnih situacija. Prvi poreme─çaji i posledice su bile vidljive na finansijskim i robnim berzama.

Na doma─çem tr┼żi┼ítu, ali generalno i u celoj Evropi, bele┼żi se rast potra┼żnje za osnovnim ┼żivotnim namirnicama. Prema poslednjim podacima u Sbiji je samo potra┼żnja za bra┼ínom pove─çana ─Źak 436%. Pored toga logistika bele┼żi zna─Źajne probleme, od ograni─Źenja kretanja zaposlenih do zatvaranja granica, ┼íto remeti lanac snabdevanja.

Ono što je sa druge strane izuzetno bitno je to da je su u ovom momentu zalihe stabine, kako svetske, tako i domaće.

U skladu sa preporukama nadle┼żnih organa Produktna berza je uskladila svoj rad. Zahvaljuju─çi dobroj organizaciji i platformi koju koristi, komunikacija sa ─Źlanovima je nastavljena nesmetano. Kao rezultat toga berza je omogu─çila brz i siguran protok bitnih informacija vezanih za tr┼żi┼íte, a pre svega ponudu i potra┼żnju. Rad berze, kao organizatora tr┼żi┼íta, je jo┼í jedan dokaz da tr┼żite u Srbiji nesmetano funkcioni┼íe i u vanrednim okolnostima.

Ukupno je preko berze prometovano 5.225 tona robe, finanasijske vrednosti 95.387.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, koli─Źinski promet je uve─çan za 287,0%, a finansijski 311,7%.       

Najve─çi pad cene je zabele┼żen na tr┼żi┼ítu kukuruza. Pad cena na svetskom tr┼żi┼ítu i slaba potra┼żnja izvoznika su doprinelu negativnom pritisku na cenu. Realizacija se ove nedelje kretala u opsegu od 14,50 do 14,80 din/kg bez PDV-a, na paritetu fco-utovarenu. Ponderisana cena je iznosila 14,69 dinara (16,16 din/kg sa PDV-om), ┼íto je za 3,14% ni┼ża cena u odnosu na prethodnu nedelju.

Velika potra┼żnja za bra┼ínom je podstakla mlinare da se aktivno pojave na berzanskom tr┼żi┼ítu. P┼íenicom se trgovalo po cenama koje su se kretale u opsegu od 18,80 do 19,00 dinara. Ovonedeljni ponder iznosi 18,90 (20,79 din/kg sa PDV-om), ┼íto je za 2,59% ni┼ża cena u odnosu na prethodno registrovanu.

Kao i na tr┼żi┼ítu ┼żitarica, zrno soje je prometovano po ni┼żoj ceni. Trgovalo se po 39,30 dinara (43,23 din/kg sa PDV-om), ┼íto predstavlja pad od 0,64%.

Berzanski indeks PRODEX je