- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

Komšiluk

 

ULJANA REPICA IMA KUPCE I PRE ŽETVE

Osijek/Novi Sad, 7. jun 2017.

Izvor: Glas Slavonije, HRT, AgroServis

Sa juče održanog Dana polja uljane repice u okolini Osijeka (Hrvatska) stigle su pozitivne vesti: sva proizvedena repica biće otkupljena. Predviđaju se prinosi  2.500-3.000 kilograma po hektaru, a cena neće biti manja od prošlogodišnje – 2,5 kuna/kg, odnosno 338 evra po toni – tvrde slavonski ratari.

Uljara u Čepinu

Ova uljarica za poslednje dve godine je osvojila duplo više površina i smatraju je profitabilnom. U borbi za otkup, u Slavoniji sve cene silosa su ostale nepromenjene, kao i sušenje.

Antun Vrakić iz Brodsko-posavske županije, koji je uljanu repicu zasejao na 130 hektara, kaže da se poljoprivrednici sve više okreću profitabilnijim proizvodnjama, kao što je npr. uljana repica.

 - Ta uljarica, za razliku od pšenice, ima stabilnu otkupnu cenu na svetskom nivou, koju domaći otkupljivači plaćaju. Smatram da poljoprivrednici s ciljem ostvarenja rekordnog prinosa treba da vode brigu o ulaganjima - rekao je Vrakić.

Državni servis HRT sa Dana polja uljane repice preneo je i poruku ratara da očekuju otkupnu cenu od 2,5 kuna po kg (338 evra/tona), kolika je bila i prošle godine. Čulo se i upozorenje udruženja da proizvođači ne žure sa prodajom na početku žetve, jer se zna da će ove godine biti mnogo više zainteresovanih kupaca i prerađivača nego minule žetve.

Kupovinu su ponudili zainteresovani iz  Austrije, Holandije i Nemačke, a fabrika ulja u Čepinu namerava da od poljoprivrednika, koji su zasejali ovu uljaricu na 45.000 hektara preuzme najmanje 80 odsto zrna.

S obzirom da za sve izvoznike i industriju u Čepinu kapaciteta 120.000 tona neće biti  dovoljno roda u Hrvatskoj realno je očekivati da će i rod repice sa polja u Srbiji biti interesantan za tamošnje potrebe.

O tome dr Dragana Latković, direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže:

-         Podaci o prodoru uljane repice u regionu su za nas korisni – od razmene iskustva do povećanja tržišta. Mislim da će ubrzo u praksi biti prisutne sorte uljane repice sa više ulja i da će se tako određivati kvalitet i cena.Odavno preporučujemo veću setvu uljane repice u Srbiji i došli smo do 30.000 hektara za žetvu i očekujemo solidne prinose. Za ovaj napredak setve zaslužan je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Dr Dragana Latković

Doc. dr Aleksandra Gajdobranski, sa Fakulteta za poslovne studije i pravo iz Beograda, godinama prati proizvodnju uljarica kod nas i u svetu i o povećanju setve uljane repice u regionu kaže:

-         U poljoprivredno razvijenim zemljama EU nema puno prostora za povećanje površina sa ovom uljaricom, a standardi u zaštiti životne sredine obuhvataju potrošnju biodizela u javnom saobraćaju, čija proizvodnja podrazumeva preradu uljane repice. Kako se rokovi za primenu ovih standarda približavaju tako raste i potreba za biodizelom, koji se u potrošnji subvencioniše. Ponude trgovaca da unapred plate uljanu repicu po 270-310 evra po toni ratari u Srbiji nisu prihvatili, što se pokazalo kao dobra odluka, jer će prva otkupna cena u regionu biti najverovatnije 338 evra po toni. Kada se sve sabere, uljana repica sa pravom primenom agrotehnike postaće održiva i dohodovna industrijska biljka.

Prema istraživanju „AgroServisa”, nikada se nije dogodilo da u žetvi ove uljarice dominiraju cene sa berzi. Zbog toga i nije realno da u žetvi cena bude veća od 400 evra po toni, što piše na berzanskim semaforima u Nemačkoj.