Konferencija FOOD SUMMIT SYSTEM

 

Novi Sad, 23.05.2022.

Centralna tema Me─Ĺunarodnog poljoprivrednog sajma je, naravno, hrana, a u vreme postkovid krize, krize u Ukrajini, kao i klimatskih promena, to je globalna tema broj jedan, slo┼żili su se u─Źesnici konferencije FOOD SUMMIT SYSTEM, odr┼żane u Kongresnom centru „Master”, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede.

Ukazano je da je cilj obezbe─Ĺivanje dovoljne koli─Źine hrane, uz po┼ítovanje socijalne komponente, kao i rodne ravnopravnosti. 

Regionalna koordinatorka Ujedinjenih nacija za Srbiju Fransoa ┼Żakob, ukazala je da se vi┼íe od 30 procenata proizvedene hrane baca, delom zbog problema u transportu, a ve─çim delom hranu bacaju  restorani i hoteli. 

– Kad bismo uspeli da sa─Źuvamo tih 30%, smanjili bismo koli─Źinu namirnica koje treba proizvesti, a bilo bi i manje gladnih u svetu – rekla je Fransoa ┼Żakob, dodaju─çi da je sektor poljoprivrede odgovoran za vi┼íe od 30 procenata emisije ┼ítetnih gasova, pre svega ugljen-dioksida.

Na sastanku je re─Źeno i da se velike kompanije i mali farmeri suo─Źavaju sa razli─Źitim problemima u proizvodnju. Tako je dr┼żavni savetnik za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkoski ukazao da to Ministarstvo podr┼żava i jedne i druge, ali da ve─çi prehrambeni sistemi lak┼íe dolaze do doma─çeg  i stranog tr┼żi┼íta, te da je velikim kompanijama lak┼íe da koriste nove tehnologije, ali i novac iz EU fondova.

– Orijentisani smo ka manjim kompanijama i malim proizvo─Ĺa─Źima kako bi lak┼íe do┼íli na lokalno tr┼żi┼íte i ve─ç sad imamo dobre rezultate. Nadam se da ─çe Otvoreni Balkan pomo─çi svima koji su u prehrambenom sistemu, da ─çe biti olak┼ían transport prehrambenih proizvoda i tako ─çe svi biti na dobitku – istakao je Dimkoski.

Generalna sekretarka Udru┼żenja SERBIA ORGANICA Ivana Simi─ç istakIa je da je primetan rast organske proizvodnje u Srbiji, kao i razvoj sto─Źarske organske proizvodnje, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Ona je podsetila i da su meso i prera─Ĺevine od mesa iz organske proizvodnje ve─ç na tr┼żi┼ítu, ali i da su u ovoj proizvodnji veoma va┼żni prera─Ĺiva─Źka industrija i prera─Ĺiva─Źki sektor.

Poljoprivreda je dinami─Źna oblast

Fransoa ┼Żakob je ukazala na to da se ─Źesto misli da je poljoprivreda zanimanje pro┼ílosti, ali da podaci pokazuju suprotno.

– Poljoprivreda je u Srbiji zna─Źajna delatnost jer ona ─Źini sedam odsto bruto nacionalnog dohotka i anga┼żuje oko 14 odsto zaposlenih. Zato i ┼żelimo da ohrabrimo mlade da se obrazuju i shvate da je poljoprivreda dinami─Źna oblast koja u budu─çnosti mo┼że da kreira zanimljiva i originalna radna mesta – rekla je Fransoa ┼Żakob.

Novosadski sajam---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---