- TRŽIŠTE - /12.11.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 13.70 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /12.11.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.86 din/kg , pšenica 20.26 din/kg , soja 35.49 din/kg ; /12.11.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.25 din/kg , pšenica 16.18 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /12.11.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.24 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

KONOPLJU SADE UMESTO KUKURUZA

 

Beograd, 23. oktobar 2019.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • U Srbiji se stalno dupliraju planta┼że pod kudeljom, agronomi obja┼ínjavaju za┼íto. Skoro sve ┼íto se izradi od plastike, mo┼że da se napravi i od ove biljke

Svake godine se u Srbiji dupliraju planta┼że pod industrijskom konopljom (kudelja), pa se tako ove jeseni pod ovom biljkom, koju mnogi nazivaju biljkom budu─çnosti, na┼ílo oko 800 hektara. Agronomi isti─Źu da je uzgoj ove biljne vrste veoma isplativ, jer, recimo, mo┼że da donese godi┼ínji prihod za tri do ─Źetiri puta ve─çi od prihoda kod uzgoja kukuruza.

U Udru┼żenju proizvo─Ĺa─Źa i prera─Ĺiva─Źa alternativnih biljnih vrsta "Konoplja" podse─çaju da se biv┼ía Jugoslavija sredinom 20. veka ubrajala me─Ĺu najzna─Źajnije proizvo─Ĺa─Źe ove industrijske biljke. U Od┼żacima je, da podsetimo, bila jedinstvena berza kudeljne stabljike, odakle se diktirala cena od Italije do Engleske.

- U jednom trenutku, naftno-hemijski lobi je shvatio da im je konoplja ozbiljna konkurencija, jer sve ono ┼íto se pravi od plastike, mo┼że da se napravi i od konoplje. Tako je krenulo organizovano uni┼ítavanje ove biljke, pa je to zahvatilo i na┼íu zemlju, posebno pri─Źama o ┼ítetnosti marihuane, koju su izjedna─Źili sa industrijskom konopljom - rekla nam je dr Maja Timotijevi─ç, predsednica ovog udru┼żenja.

Broj zainteresovanih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa raste iz dana u dan, jer je ovo, kako ka┼że, biljka koja zahteva malo a daje puno, po┼íto se, recimo, od nje proizvodi vi┼íe od 50.000 proizvoda. U doma─çim propisima, koji su jo┼í va┼że─çi, pi┼íe da se od konoplje prave samo vlakna i hrana za ptice, a nigde se ne spominje njen zna─Źaj u industriji papira, u tekstilnoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u kozmetici, gra─Ĺevinarstvu i za┼ítiti ┼żivotne sredine.

- Obra─çala sam se ministarstvima poljoprivrede, zdravstva i unutra┼ínjih poslova, po┼íto su sva tri uklju─Źena prilikom prikupljanja dozvola za uzgajanje konoplje. Molila sam ih da se regulative promene, da budu prilago─Ĺene razvoju ove grane poljoprivrede - rekla nam je dr Timotijevi─ç.

Proizvo─Ĺa─Źi konoplje ┼íirom Srbije ka┼żu da se uzgoj konopljeove biljke i te kako isplati, pa je mnogi seju svake godine na mestima gde su ranije gajili p┼íenicu ili kukuruz. U Ko┼ítuni─çima kod Gornjeg Milanovca nedavno je osnovana prva eko-zadruga "Srpski doma─çini", koja ─çe se baviti proizvodnjom organske hrane, izme─Ĺu ostalog i lekovitog bilja i konoplje koja ─çe se koristiti u medicinske svrhe.

STRANCI

Da nas neko pogre┼íno ne shvati, ne zahtevamo da marihuana bude legalizovana, ve─ç da se olak┼ía proizvodnja industrijske konoplje. Jer, svake sedmice dolazi po nekoliko stranih investitora, koji ┼żele da ulo┼że novac, ali kada vide na┼íe regulative, oni odustaju - rekla je dr Timotijevi─ç.