KORAK KA ZAJEDNIČKOJ POLJOPRIVREDNOJ POLITICI

 

Novi Sad, 24.05.2022.

Kako ojačati pozicije srpskog agrara u procesu pridruživanja Evropskoj uniji bila je tema konferencije “Zelena arhitektura i zajednička poljoprivredna politika”, koju je na 89. međunardnom poljoprivrednom sajmu organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

– U centru pažnje brojnih stručnjaka iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja jesu pripreme Srbije za ulazak u EU. Na projektima rade eksperti za poljoprivredu i ruralni razvoj – Poglavlje 11, kao i oni za veterinarsku i fitosanitarnu politiku, koja se tiče Poglavlja 12 – objasnila je vođa stručnog tima Snježana Španjol. – Pripremaju se brojne studije, analizira trenutno stanje i daju preporuke. Takođe, priprema se pregovaračka pozicija Srbije za poglavlja 11 i 12.

Zelena arhitektura o kojoj se govorilo na konferenciji, veoma je važan deo zajedničke poljoprivredne politike, a prema oceni Snježane Španjol još je važnije da Srbija već primenjuje neke od tih mera.

–- Jedna od njih je organska poljoprivreda koja ima sve veći značaj i koja omogućava, posebno malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, dodatne prihode jer se radi o proizvodima veće vrednosti – istakla je Snježana Španjol.

Koja iskustva zemalja EU, s kojima smo nekad delili zajedničku ekonomsku politiku i državu, Srbija može da iskoristi u jačanju pregovaračke politike u oblasti agrara?

– Srbija već sprovodi mere podrške mladim poljoprivrednicima jer, na žalost, sela ili ostaju delom prazna ili ostaje staro stanovništvo. Druga mera je podrška malim i srednjim poljoprivrednicima jer su oni fleksibilniji i lakše menjaju proizvodnju kojom se bave a, naravno, i usmeravanje prema njihovom udruživanju zbog jačanja pozicije na tržištu.

Obećavajuće tržišno pozicioniranje očekuje i proizvođače u oblasti organske poljoprivrede.

Govoreći o značaju razvoja organske proizvodnje u Srbiji, na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu,  ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je naglasio da je izvoz tog sektora poljoprivrede za poslednjih šest godina uvećan sa oko 3,8 miliona dolara na više od 57 miliona dolara.

– Mislim da je to metafora promena u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Da ne pričamo o površinama koje su se višestruko uvećale. I što je još značajnije, to je promena svesti da poljoprivreda nije samo komercijalni način proizvodnje – ocenio je Nedimović. – Trudili smo se da se prilagodimo najzahtevnijim kupcima naših organskih poljoprivrednih proizvoda u Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj.u

Više novca za organsku proizvodnju

Ministar Branislav Nedimović obećao je više novca iz budžeta za podsticanje organske poljoprivredne proizvodnje, posebno u voćarstvu na zapadu i istoku Srbije. Rast značaja organske poljoprivredne proizvodnje resorni ministar prepoznaje.

Novosadski sajam---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---