- TRŽIŠTE - /21.05.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.50 din/kg , pšenica 18.10 din/kg , soja 46.73 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.70 din/kg , soja 37.79 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.56 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 35.29 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.79 din/kg , pšenica 20.82 din/kg , soja - ;

Kukuruz

 

ŽUTO ZLATO ZA MALO DINARA

Novi Sad, 21. avgust 2013.

Izvor: Radio Beograd

Na 1,2 miliona hektara kukuruza, ipak, neće biti rekordnih prinosa, kako se očekivalo, jer ova kultura nije dobila kišu u fazi nalivanja zrna, tvrdi Goran Bekavac, rukovodilac Odelenja za kukuruz Novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

- U ovom momentu već u Bačkoj, Sremu i u centralnoj Srbiji imamo parcela gde je usev potpuno suv, da ne kažem potpuno izgoreo. Potpuno je suva biljna masa. Tu više nijedna kiša ne pomaže i tu je prinos drastično smanjen, ako ga uopšte ima – rekao je Bekavac.

Međutim na oglednim njivama u Sremu, Banatu i Bačkoj, koje su nedavno obišli novinari, su mogli da se uvere da su novosadski hibridi u dobroj kondiciji i da se od njih mogu očekivati solidni prinosi. Tako je i na njivi Miomira Crvenog iz Turije.

- Manje više, njive izgledaju solidno, osim možda dva-tri hibrida. Ali ni zemlja nije ista na tom bregu. Tu su malo podgoreli četiri-pet lista, a ovi ostali skoro imaju donje lišće, klipovi lepo izgledaju. Nema po dva klipa, ali imaju po jedan obavezno – rekao je Miomir.

Svi poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali kažu da njih i ne brine prinos koliko očekivana cena kukuruza. Podsećaju da su imali rekordan rod pšenice, ali da su i sa takvim prinosima, zbog niske tržišne cene, radili sa gubitkom.

Kukuruzom se na Produktnoj berzi u Novom Sadu trgovalo ovih dana po 12,60 dinara za kilogram (bez PDV-a), što je za oko tri dinara niže od prethodnih nedelja. Inače, kukuruz je poslednji put tu cenu imao 2010. godine. Poljoprivrednik Miomir Crveni iz Turije kaže da ta cena ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

- Ako bude neki prosečan prinos, onda bi to bilo na ivici da pokrije troškove. Sad imamo osam tona po hektaru, to je nepunih pet tona po jutru, što iznosi 50.000 dinara po jutru. Imamo skupe inpute - za setvu 150 dinara litar goriva, hemija za zaštitu je otišla gore, herbicidi, fungicidi i proletos i jesenas su poskupeli. Jednostavno, uklapa se samo u delu ako je proizvodnja zasnovana na sopstvenoj zemlji. Ako imamo zakup, koji je ovde minimalno 200 evra po jutru, to onda ne može da se ugradi. Nama nije cilj da proizvodnju završimo sa nulom, trebalo bi da dobacimo dobit bar 20-30 posto bruto prihoda – kaže Miomir Crveni.