- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

KUKURUZ ZREO ZA ELEMENTARNU NEPOGODU

 

Novi Sad, 13. juli 2012.

 Ne samo da je prinos kukuruza dobrano manji od očekivanog već ga s mnogih vojvođanskih njiva nećemo ni brati jer je suša, kakvu već godinama nismo imali, uzela danak. Krajnje je vreme da država proglasi elementarnu nepogodu i iznađe načina da proizvođačima koliko-toliko ublaži materijalnu šteta,  poručuju stručnjaci koji već danima ukazuju na alarmantnu situaciju na njivama ali ih niko ne sluša. A dokle je došlo jasno je svima koji bace pogled na oranice – na njima sve podseća na saharsku 2000. godinu, kada su prinosi bili tek 2,5 tone po hektaru. Pomenimo, u rodnim godinama prosečan prinos ide i do bezmalo šest tona.

– Zbog velikih vrućina Vlada bi trebalo da proglasi sušu za elementarnu nepogodu – poručio je upravnik Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo „Novi Sad” dr Đorđe Jocković.

Trebalo bi, smatra taj stručnjak, da se izađe u susret poljoprivrednicima koji su u zakup uzeli velike površine zemlje i koji imaju velike rate za kredite, a koji zbog suše neće moći da vrate anuitete. Recimo, ratari na čijim je njivama suša bila najžešća mogli bi biti oslobođeni poreza ili da im se omogući da ga plaćaju umanjenog. Takođe, ustupke bi država mogla napraviti i kod zakupa zemljišta a, na kraju krajeva, i subvencije bi za njih mogle biti veće. 

Da bi država mogla izaći u susret paorima tako što bi omogućila povoljnije uslove kod zakupa njiva ili umanjila vodne doprinose smatra i Relja Kurjački, poljoprivrednik čiji je kukuruz dobrano stradao zbog suše.

– Oko 700 hektara pod kukuruzom obrađujemo u Čoki i Novom Kneževcu. Situacija je zaista ozbiljna jer je prinos umanjen 60 do 70 odsto, a ponegde će i skroz da propadne. U Banatu je nešto bolje pa je, recimo, na našim njivama oko Srbobrana kukuruz podbacio oko 30 odsto. Međutim, generalno je veoma loše stanje pa će na severu Banata i Bačke u najboljem slučaju prinos biti prepolovljen – upozorava Kurjački, dodajući da je na pojedinim parcelama u tim delovima Vojvodine rod gotovo potpuno uništen.  

Đorđe Jocković kaže da se „kukuruz pred očima topi„. Ne samo da su izgoreli gornji listovi na biljci nego i oni kod klipa, a veliki broj biljaka je potpuno jalov zbog visokih temperatura.

Naročito loše su prošli oni koji su, kako je kazao ovaj stručnjak, „sejali gusto”. Po njegovim rečima, posebno loša situacija je kod srednjeranih sorti kukuruza, kod kojih je u toku faza nalivanja zrna pa je uticaj vremenskih prilika najveći za konačan rod.

Suša je, osim na kukuruz, uticala i na sve druge poljoprivredne kulture, pa čak i na suncokret koji je poznat kao biljka otporna na vremenske prilike. Na velikom broju površina ne može doći do bilo kakvog poboljšanja i ukoliko, eventualno, dođe do povećanja padavina, rekao je Jocković, napominjujući da bi idealna situacija bila kada bi se temperature u narednom periodu zadržale na 25 do 30 stepeni Celzijusa i kada bi palo najmanje 30 litara kiše po kvadratnom metru. Tada bi moglo doći i do oporavka biljaka. („Dnevnik”)