- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

KVALITET MLEKA UBUDUĆE ĆE KONTROLISATI NACIONALNA LABORATORIJA

 

Beograd, 7. novembar 2019.

Izvor: Večernje novosti

  • Kvalitet neće kontrolisati otkupljivači već nacionalna laboratorija

Nacionalna referentna laboratorija je formirana, a od sledeće godine počeće plaćanje mleka po kvalitetu - najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom današnje posete farmi muznih krava subotičkog poljoprivrednika Ištvana Kočmara. Kako je objasnio ministar, od trećeg kvartala naredne godine, mleko srpskih stočara više neće kontrolisati mlekare, već će to raditi nacionalna referentna laboratorija. Takođe, počeće i plaćanje mleka po kvalitetu, a za najkvalitetnije će se isplaćivati premije. Potrebno je izmeniti i Zakon o podsticajima.

- Do sada je bilo svima isto. Dva puta mesečno, ljudi iz nacionalne referente laboratorije, posebnim vozilom sa posebnom opremom, uzorkovaće mleko na licu mesta uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača. Ta analiza će se pod bar-kodom testirati u Batajnici i na bazi toga će država isplaćivati premije - pojasnio je ministar Nedimović.

Državi je razvoj stočarstva u fokusu, kako mlečnog, tako i tovnog govedarstva. U skladu sa tim, osim laboratorije za analizu mleka, stočari su ove godine dobili državnu zemlju u desetogodišnji zakup, a konkurs za mlade poljoprivrednike otvoren je do kraja godine.

- Država ne može da ima poljoprivredu ako nema razvijeno mlečno govedarstvo i uopšte govedarstvo. Cena koja se plati za to je nikakva s obzirom na korist koja se dobije - naglasio je ministar. - Govedarstvo je dugo bilo u zapećku i vreme je da se to promeni. Svako grlo je mala fabrika za sebe.