- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

КВАСАЦ У УТОРАК ИЛИ СРЕДУ У ПРОДАВНИЦАМА

 

Београд, 23.март 2020.

Извор: Политика

  • Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да очекује да се квасац, чија је производња почела јуче, може испоручити трговинским ланцима наредних дана.

Недимовић је за РТС казао да је када је у питању производња квасца све убрзано и да ће предложити Министарству трговине да се забрани извоз квасца док се не снабдеју све трговине.

„Ако га буде било касније за извоз о томе можемо да причамо, али најважније је да тржиште Србије буде снабдевено”, казао је Недимовић.

Говорећи о дезинфекционим средствима која се нису производила у Србији, Недимовић је казао да су се организовали врло брзо по налогу председника и премијерке.

„Користили смо неке, условно речено, ратне технике. Имамо две машине великог капацитета у Сремској Митровици и у Новом Саду, кренули смо прошле недеље са производњом натријум хипо-хлорида који је по СЗО најбоље дезинфекционо средство за подове, равне и отворене површине”, наводи министар пољопривреде.

Додаје да дневно може да се произведе пет тона концентрата, односно 50.000 литара дезинфекционог средства.

„Сви клинички центри биће опремљени сваки дан, неће имати проблем са тим”, казао је Недимовић и додао да ће се највероватније данас почети и са производњом 75 одсто алкохола и то, како каже, опет примењујући методе које раније нисмо имали.

Што се тиче снабдевања дезинфекционим средствима, Недимовић каже да се то ради по приоритетима и у том смислу наводи да ће прво бити снабдевени клинички центри, онда опште болнице, па даље.

Говорећи о пијацама, које ће бити отворене четвртком, петком и суботом, Недимовић је казао да је важно да се дистрибуција између произвођача и становништва несметано обавља, преноси Танјуг.

Тренутно, активну бербу имамо само у пластеничкој производњи, казао је Недимовић и додао да ту постоје извесни проблеми, али да што се тиче друге прехрамбене производње она функционише.

„Имамо довољно брашна, уља, млека, месних прерађевина, свега има довољно”, додаје.

Замолио је пољопривредне произвођаче да се прилагођавају ограничавању кретања и навео да ако се неко нађе на њиви неће имати проблема до дође до куће, али важно је да буду у својим тракторима.

Каже и да су што се тиче сетве кукуруза припремни радови у току, као и других култура.

„Имамо још времена, а најважније је да имамо сировина довољно. Даћемо све од себе да ово завршимо на најбољи могући начин јер треба живети и после короне”, закључио је Недимовић.