MAJ U ZNAKU POLJOPRIVREDNOG SAJMA

 

Novi Sad, 19. maj 2022

Poljoprivredni sajam, koji ─çe biti odr┼żan od 21. do 27. maja, danas je najavljen na Novosadskom sajmu. Okupio je 1.100 izlaga─Źa iz Srbije i jo┼í 21 dr┼żave. Nastupaju pojedina─Źno, ali i u kolektivnim posetama kojih ─çe biti devet.

- U odnosu na 2019. se nalazimo na 75 odsto tog Sajma. Zemlja partner nam je Ma─Ĺarska  koja je, na na┼íe veliko zadovoljstvo, prepoznala zna─Źaj najve─çe agrarne priredbe u ovom delu Evrope i podr┼żala nas kao Zemlja partner. Podseti─çu vas, 2010. je bila prva Zemlja partner Poljoprivrednog sajma, rekao je Slobodan Cvetkovi─ç, generalni direktor Novosadskog sajma. - Izlo┼żbu poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije vide─çete na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde ─çe se predstaviti ─Źlanice Poslovnog udru┼żenja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Poljoprivrednu mehanizaciju izlo┼żi─çe i firme iz Srbije koje nisu ─Źlanice Udru┼żenja kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, ┼ápanije, Rumunije, Bugarske i ─îe┼íke.Najskuplji eksponat bi─çe na ┼ítandu kompanije ITN Group - u pitanju je samohodni sila┼żni kombajn marke KRONE BIG X model 680 ─Źija je vrednost 450.000 evra. Nova na Sajmu bi─çe i specijalna izlo┼żba - u Hali 3, bi─çe izlo┼żeni eksponati iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu i Muzeja ┼Żeravica . Na postavci pod nazivom "Na korak do veka", mo─çi ─çe da se vidi sve - od motike do poljoprivrednih ma┼íina. To je deo projekta, koji ─çe kao edukativno-istorijski sadr┼żaj usmeriti pa┼żnju na istoriju agrara u Vojvodini, ali i podsetnik na jubileje koje ─çe Novosadski sajam obele┼żiti slede─çe godine. U okviru prate─çeg programa Poljoprivrednog sajma, posetioci ─çe imati priliku da 21, 22. i 23. maja prisustvuju javnom ocenjivanju  goveda, konja i ovaca. U sredu,  25. maja bi─çe odr┼żan Preponski kamp u organizaciji Konji─Źkog centra "Novosadski sajam", a istog dana i takmi─Źenje u preponskom jahanju,26. maj je Dan sto─Źara i dan sve─Źanog uru─Źenja priznanja uz defile nagra─Ĺenih grla stoke. Istog dana, 26. maja je i Fijakerijada, naglasio je Cvetkovi─ç i napomenuo da najte┼żi bik ovog Sajma - Veli┼ía, dolazi iz Poljoprivrednog gazdinstva Bra─ça Jeremi─ç, simentalske je rase, star gotovo ─Źetiri godine.

- Ma─Ĺarska je vode─ça zemlja u Evropi kada je re─Ź o poljoprivredi i Srbija je za nas va┼żan regionalni partner,  s kojom bele┼żimo rast trgovinskih odnosa pa u Novi Sad dolazi najvi┼ía politi─Źka delegacija predvo─Ĺena premijerom Orbanom, rekao je Dr Atila Pinter, ambasador Ma─Ĺarske u Srbiji.

Ma─Ĺarska ─çe se predstaviti na tri lokacije. U Hali 1 na nacionalnom ┼ítandu, potom u pojedina─Źnim nastupima jo┼í gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozori┼ítu gde ─çe predstaviti svoje kulturno nasle─Ĺe. Iskoristi─çe priliku i pored privrede predstaviti kulturno-istorijske vrednosti Ma─Ĺarske i gastronomiju kroz degustacije specijalitet ma─Ĺarske kuhinje i vina. U Kongresnom centru ─çe uprili─Źiti Dan Ma─Ĺarske sa Biznis forumom i B2B susretima, izme─Ĺu ostalog je najavio dr Atila Pinter, ambasador Ma─Ĺarske u Srbiji.

Da je Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine pokrovitelj najve─çe nacionalne izlo┼żbe stoke sa Izlo┼żbom genetskih potencijala potvrdio je Senad Mahmutovi─ç, dr┼żavni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo je godinama unazad pokrovitelj i izlo┼żbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom "Srpski kvalitet", a bi─çe prisutni i proizvo─Ĺa─Źi zanatskog piva, koje je okupilo Ministarstvo.

Fokus Generalnog sponzora 89. me─Ĺunarodnog poljoprivrednog sajma, GLOBOS osiguranja, bi─çe na osiguranju useva i plodova. Svakako ─çe priliku iskoristiti i da predstave i druge proizvode i usluge. - Mi ─çemo biti u Hali "Master", u centralnom delu. Spremili smo specijalnu i kvalitetnu ponudu, a pritom ne mislim na osiguranje poljoprivrede ve─ç i sva druga ne┼żivotna osiguranja, rekao je Sini┼ía Pratlja─Źi─ç, predsednik Izvr┼ínog odbora Globos osiguranja. - Pored toga, na┼í ve─çinski vlasnik Briti┼í motors ─çe prikazati Rend┼ż rover koji je targetiran za poljoprivrednike, farmere, vinare, jer odgovara njihovim potrebama, istakao je Pratlja─Źi─ç.

Podr┼íka Novosadskom sajmu je i Banka Po┼ítanska ┼ítedionica, kao Banka partner Poljoprivrednog sajma. Predstavi─çe usluge i pogodnosti koje su pripremili za mala i srednja poljoprivredna dobra. - Sajamska manifestacija je dobra prilika da predstavimo neke na┼íe nove proizvode i sve ono ┼íto smo pripremili za poljoprivrednike, ali svakako i dobra prilika da u direktnoj komunikaciji sa na┼íim klijentima vidimo njihove potrebe i prepoznamo i potvrdimo rezultate na┼íeg rada, rekao je Aleksandar ─îortan, ─Źlan Izvr┼ínog odbora Banke Po┼ítanska ┼ítedionica. - Ove godine pored tradicionalnog ┼ítanda u Hali "Master", Banka Po┼ítanska ┼ítedionica ─çe biti prisutna i na otvorenom delu Sajma sa mobilnom ekspoziturom koja ima funkcionalnost svake na┼íe ekspoziture, a daje mogu─çnost da stignemo do najudaljenijih krajeva na┼íe zemlje - dodao je ─îortan.

Kompanija Al Dahra je i ovoga puta Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.  - Al Dahra posluje u vi┼íe od 40 dr┼żava. U Srbiji je Al Dahra prepoznala dobru priliku za investiciju i kupila tada┼ínji kombinat PKB, rekao je Predrag Klepi─ç, direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahre. - Investicioni ciklus se u Al Dahri svake godine zanavlja. U planu nam je da u naredne ─Źetiri godine investiramo u sisteme za navodnjavanje i drena┼żne sisteme. Pored nekih standardnih kultura krenuli smo u ozbiljne promene - da po─Źnemo da gajimo lekovito bilje, industrijsku konoplju i jo┼í neko bilje koje ─çe sigurno imati budu─çnost na ovim terenima, dodao je Klepi─ç.

- Sajam je najbitnija manifestacija za nas mehanizatore i to je mesto na kojem se mi sastajemo sa na┼íim poljoprivrednicima, razmenjujemo iskustva, rekao je Aleksandar ┼ávonja, zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka.  - Mi smo dugi niz godina Darodavci u Poklon-igri za posetioce i do sada smo poklonili 26 traktora. Ove godine smo u martu proslavili 30 godina kompanije. Stoga smo doneli odluku da poklonimo dve ma┼íine - traktor Belarus 82.1 i rasipa─Ź mineralnih ─Ĺubriva HMS od 1000 litara, dodao je ┼ávonja. - Na┼ía kompanije ─çe tradicionalno izlagati na dva ┼ítanda. Pripremili smo oko 200 traktora koje ─çemo imati spremne za isporuku "dan za dan", a od noviteta ─çemo predstaviti  traktor sa auto-pilot navigacijom i nove ma┼íine, koje nismo imali ranije - turske firme Agrional sa kojom smo sklopili ugovor, istakao je ┼ávonja.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona - Prskalicu BADILLI od 600 litara i prikolicu PALAZOGLU, nosivosti 10 tona. - Potrudili smo se da pokloni budu u "ful opremi", a pozivam sve da do─Ĺu na Novosadski sajam gde izla┼żu uglavnom svi koji ne┼íto zna─Źe u segmentu priklju─Źnih i osnovnih ma┼íina u poljoprivredi, da se upoznaju sa novitetima, da se uvere u kvalitet, da se "iscenjkaju" oko popusta ako je to mogu─çe i ┼íto je najbitnije da sada ugovore ma┼íine, jer se borimo sa rokovima isporuke, rekao je Blagoje Milinkovi─ç generalni direktor kompanije MBV. - Mi ─çemo na na┼íem ┼ítandu predstaviti 46 eksponata, izla┼żemo i neke novitete, imamo i akcije te vas o─Źekujemo tamo, dodao je Milinkovi─ç.

Traktor JOHN DEERE 5045D ove godine poklanja kompanija KITE DOO, ─Źlanica Poslovnog udru┼żenja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, koja na ┼ítand postavlja i premijere i novitete. - Svim posetiocima, kupcima i onima koji su do┼íli da se zabave, pokaza─çemo da precizna tehnologija nije bauk i da se mo┼że nau─Źiti. Ponudi─çemo traktore i kombajne, prskalice, balirke i opremu za odr┼żavanje travnatih terena. ┼áto se ti─Źe cena, trudimo se da one budu pristupa─Źne, rekao mr ─Éor─Ĺe Mi┼íkovi─ç, izvr┼íni direktor KITE DOO Darodavca u Poklon-igri. - Precizna poljoprivreda ide sa odeljenjem agronomije gde je na┼í zajedni─Źki zadatak da ponudimo zaokru┼żena re┼íenja, istakao je Mi┼íkovi─ç.

Cene pojedina─Źnih karata kao i ulaznica za kolektivne posete nisu menjane. Pojedina─Źne ulaznice staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama ko┼ítaju 400 dinara po osobi. Za penzionere, kolektivne posete, ─Ĺaka i studenata i decu od 7 do 12 godina ulaznica je 300 dinara. Porodi─Źni dan je u sredu, 25. maja. Tada cela porodica sa decom do 14 godina, mo┼że da poseti Sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za u─Źestvovanje u Poklon-igri u kojoj su obezbe─Ĺena dva traktora, rasipa─Ź, prskalica i prikolica.

Radno vreme Sajma je od 9 do 19 ─Źasova.

Sve─Źano otvaranje je planirano za subotu, 21. maj, sa po─Źetkom u 11 ─Źasova.

Napomena:

U subotu, 21. maja, Aula Novosadskog sajma ─çe zbog Sve─Źanog otvaranja biti zatvorena za prodaju ulaznica do 13 ─Źasova. Do tada posetioci mogu da koriste Teretni ulaz I i Teretni ulaz II iz ulice Branka Baji─ça i Ulaz izme─Ĺu Hale 8 i Hale 9, u ulici Novosadskog sajma.

NOVOSADSKI SAJAM---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---