- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

MALINARI PRIJAVLJUJU ŠTETU, A STRAHUJU OD PREVARE

 

Beograd, 13. mart 2018.

Izvor: Večernje novosti

  • Malinari Moravičkog i Zlatiborskog okruga opsedaju upravu za trezor u Ivanjici. Posao poveren "Malinarima Srbije", koji dele đubrivo na ime odštete

Na hiljade žitelja Ivanjice juče je bukvalno opsedalo tamošnju upravu za trezor, kako bi dobilo potvrde koje su im potrebne da bi prijavili svoje poljoprivredno gazdinstvo za nadoknadu štete na malinjacima i kupinjacima nastale tokom prošlogodišnjih vremenskih nepogoda. Asocijacija "Malinari Srbije" preuzela je na sebe organizaciju prijave štete, kao i podelu mineralnog đubriva na ime odštete.

Dragan Bogdanović, predsednik Udruženja malinara "Vilamet" i član Asocijacije "Malinari Srbije", kaže da je Vlada Srbije na ime šteta iz 2017. koje su pretrpeli malinari opredelila 90 miliona dinara za Moravički i Zlatiborski okrug.

- Taj novac je usmeren Ministarstvu poljoprivrede, a oni su ga dalje preusmerili ka Asocijaciji malinara, jer smo mi učestvovali u tim pregovorima. Odredili su nas da upisujemo ljude i odradimo taj posao - kaže Bogdanović, i ističe da u registar za dodelu mineralnog đubriva imaju pravo da se upišu svi oni koji imaju registrovana gazdinstva u dva okruga. - Planirali smo do se podeli od 700 do 800 kilograma dubinskog đubriva i oko 500 kilograma prihrane. Videćemo koliko će biti gazdinstava a koliko đubriva, pa ćemo ga prema tome i deliti.

Međutim, ivanjički poljoprivrednici su bili zbunjeni, ali i gnevni, jer su morali da za upis u registar plate po 400 dinara. Zbunjeni su činjenicom da se podela pomoći u vidu repromaterijala vrši preko Asocijacije "Malinari Srbije", a ne preko opštine Ivanjica, što je ranije bila praksa. Pitaju se ko će uzeti više od četiri miliona dinara, koliko će za upis morati da da oko 12.000 poljoprivrednika.

- Mi smo 2012. bili organizatori u podeli veštačkog đubriva, gde smo prošli kroz jednu proceduru. Prvo smo dobili saglasnost ministarstva i dozvolu Vlade Srbije, pa smo sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednim stručnim službama pozivali ljude kako bismo to podelili - kazao je Borko Pavić iz Centra za razvoj poljoprivrede Užica.

MINISTAR NIŠTA NIJE OBEĆAO

Borko Pavić iz Centra za razvoj poljoprivrede Užica naglašava da su kontaktirali s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, koji je decidirano rekao da s podelom đubriva nema ništa i da ništa nije obećao.

Ministar Nedimović je i za "Novosti" potvrdio da njegovo ministarstvo trenutno ništa ne radi na tom planu, tako da nije imao komentar.