- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

MALINARI TRAŽE KONTROLU OTKUPNIH MESTA, INSPEKCIJE NA TERENU

 

Kosjerić, 28. juni 2018.

Izvor: Politika

Predstavnici malinara iz Arilja, Ivanjice, Požege i Kosjerića pre dva dana su u nastavku pregovora s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovorili da se pooštre kontrole hladnjača zbog neadekvatnog klasiranja maline.

Malinari istovremeno ne odustaju od cene od 200 dinara za kilogram, ali kažu i da su dobili garancije da država više neće uvoziti malinu.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da se malina trenutno otkupljuje po ceni od 55 do 125 dinara u zavisnosti od kvaliteta na području Ivanjice i Zlatiborskog okruga.

„Imamo podršku Vlade u nameri da se uredi situacija na tržištu. Dobili smo garancije da je država prestala sa uvozom maline. Ovogodišnji rod će umesto četiri biti dve i po tone po hektaru, zbog nepogoda koje su zadesile zapadnu Srbiju, tako da su svi uslovi, ako se država obračuna sa kartelom hladnjačara, da konačna cena bude izvozna cena griza, odnosno 200 dinara. Mi od te cene ne odustajemo”, izjavio je Radović posle sastanka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je da je Republička poljoprivredna inspekcija zajedno sa tržišnom intenzivirala kontrolu hladnjačara na području cele Srbije i da se kontrolišu uslovi otkupa.

„Ima nepravilnosti na terenu, kao i zabrane rada onim hladnjačama koje nisu ispunile zakonom predviđene standarde. Malina se svuda uglavnom klasira u dve klase u zavisnosti od kvaliteta, ali moram napomenuti da po svim propisima koji postoje, ona malina koja ima više vode i buđi i van je prve dve klase, objektivno ne može biti primljena u hladnjače”, napomenuo je Vujović.

Ovom sastanku u Kosjeriću prisustvovali su i načelnik Zlatiborskog okruga i predstavnici lokalnih samouprava sa ovog područja.

Sledeći sastanak je, prema najavi malinara, naredne sedmice kada treba da se pregovara i sa najvećim izvoznicima maline u Srbiji. (Tanjug)

KONAČNA CENA MALINE SLEDEĆE NEDELJE?

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije kaže da će cena maline biti poznata sledeće nedelje, a trenutno je, dodaje, najveći pomak napravljen na jugu zemlje, gde je sa 50 dinara kilogram dostigao 110 dinara.

Istovremeno, u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu procena je cena 125 dinara i to kod dve izvozne kuće za prvu klasu, dok je kod ostalih prosečna cena 70 dinara po kilogramu.

„Mi tražimo da se uredi tržište. Nezadovoljni smo akontnom cenom od 120, jer sve ispod prosečne izvozne cene griza, koja je prošle godine bila 1,75 evra, nije uredu. S druge strane, treba da smo realni, prošlogodišnji prinos je bio 4,5 do 5 tona, dok je ove godine 2,5 do 3, tako da ćemo biti zadovoljni i sa 170 ili 180 dinara”, naveo je Radović.

On dodaje da ljudi treba da vode računa kome daju malinu, jer posrednici između hladnjačara i poljoprivrednih proizvođača daju niske cene i „pljačkaju narod”.

„U Arilju ima 400 hladnjača, a na proteklom sastanku bila su dva otkupna mesta sa 125 dinara, sada je već na 90 odsto akontna cena za prvu klasu 125, dok je za drugu 105. U Moravičkom i Zlatiborskom okrugu broji se hiljadu hladnjača. Zbog toga tražimo da se uvedu kontrole otkupnih mesta, jer samo u Arilje se 'dovlači' i iz Kosjerića, Ivanjice i lokalnih opština, što je problem. Tražimo da inspekcija uradi svoje i da nas narod prati, jer će se promene desiti, sve što smo do sada zahtevali od države je ispoštovano”, kazao je Radović.

Kako kaže, najlakše je izaći na proteste, ali dok se ne uključe institucije ne može se postići ništa.

„Imali smo ukupno tri sastanka i da njih nije bilo sve bi propalo. Nastavljaju se pregovori, na sledećom sastanku, koji će biti sa pet izvoznika, mislim da će se prelomiti i da će se znati koja je cena. Država je spremna, jer je na neki način zabranila uvoz sveže maline. Čuli smo da će Vlada Srbije raspisati i tender za kupovinu maline. U ovome sam već 15 godina i prvi put država ne naginje ni na jednu stranu, dok mi se čini da monopol hladnjačara pokušava da bude jači”, zaključio je Radović.

Pomoćnik ministra poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović kaže da su ove godine najviše prisutni, da zajedno sa tržišnom inspekcijom kontrolišu otkupna mesta i hladnjače.

„To su kontrole koje zahtevaju malinari, pre svega zbog kvaliteta same maline, jer hladnjačari su se odlučili da primaju malinu po različitim klasama. Našim prisustvom obezbeđujemo proveru na koji oni to način rade i da li klase određuju na pravi način. Naše timove ne čine samo poljoprivredni inspektori već su uključeni i stručnjaci iz Instituta za voćarstvo koji na licu mesta dodatno obučavaju lica koja to treba da rade”, rekao je Vujović.

Takođe, kontrolišu se i higijena, korektnost, ali i da li su dostupne sve informacije proizvođačima.

„Na terenu nailazimo i na određene nepravilnosti, gde smo prinuđeni da sankcionišemo, donosimo rešenja o otklanjanju nedostataka, kao i da podnesemo prijave za poljoprivredne prestupe. Imali smo par slučajeva gde smo zabranjivali rad određenim hladnjačama koje nisu ispunjavale osnovne uslove u smislu elementarne registracije objekta. Ono što je važno ovoga puta, poljoprivredna inspekcija kao i uvek ne stavlja se ni na jednu stranu, jednostavno trudimo se da proverimo da li se svi propisi zakonski poštuju na pravi način”, naveo je Vujović.

Malina se klasira na prvu i drugu klasu, a kada su lošiji vremenski uslovi, kao što je kiša, veći je priliv druge klase.

Pomoćnik ministra poljoprivredne inspekcije istakao je da po svim propisima koji postoje, malina koja je mimo ove dve klase, ima više buđi i vlažnosti sa puno nečistoća, ne može biti primljena u hladnjaču i ovaj propis služba najčešće proverava.  (Tanjug)