- TRŽIŠTE - /11.06.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.70 din/kg , pšenica 17.70 din/kg , soja 46.73 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.51 din/kg , pšenica 18.98 din/kg , soja 35.18 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.28 din/kg , pšenica 19.10 din/kg , soja 32.79 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.71 din/kg , pšenica 21.39 din/kg , soja - ;

MALINARI ZATVARAJU PUTEVE

 

Beograd, 19. jun 2017.

Ve─Źernje novosti

  • Proizvo─Ĺa─Źi "crvenog zlata" od petka u novim protestima. Najavili "pohod" i na otkupna mesta i hladnja─Źe

Posle protesta upozorenja odr┼żanog u subotu u Arilju, ujedinjeni proizvo─Ĺa─Źi "crvenog zlata" iz cele Srbije najavili su da ─çe u petak 23. juna obustaviti berbu i krenuti u blokade otkupnih mesta, hladnja─Źa i saobra─çajnica. Predstavnici 54 udru┼żenja, okupljeni u Asocijaciji "Malinari Srbije", pozvali su nadle┼żne da do isteka ovog roka "urazume izvoznike i monopoliste" i omogu─çe otkup novog roda po tr┼żi┼ínoj ceni.

- Uputili smo dopis ministarstvima poljoprivrede, privrede i finansija, trgovine, predsedniku dr┼żave i carini, apeluju─çi da se izbegne radikalizacija protesta. Za nekoliko dana po─Źe─çe branje najve─çih koli─Źina ovogodi┼ínjeg roda, a u slu─Źaju da dr┼żava dozvoli plja─Źku, malinu ne─çemo poklanjati i ona ne─çe zavr┼íiti u hladnja─Źama - nagla┼íava Dobrivoje Radovi─ç, predsednik Asocijacije. - Od svih lokalnih samouprava, gde se malina gaji, zatra┼żili smo odr┼żavanje vanrednih skup┼ítinskih sednica, jer ┼żelimo da znamo stavove lokalnih vlasti o poku┼íaju plja─Źke njihovih gra─Ĺana.

Na protestu upozorenja u Arilju okupilo seoko 1.000 malinara iz svih udru┼żenja, a podr┼íku poljoprivrednicima dali su i pojedini sindikati, ali i studentske organizacije. Lokalna vlast u svetskoj prestonici "crvenog zlata" tako─Ĺe je zatra┼żila da se nadle┼żna ministarstva uklju─Źe u re┼íavanje "monopola u otkupu i izvozu maline". Naveli su i da sada┼ínja cena od 100 do 120 dinara nije tr┼żi┼ína, ve─ç je to "rezultat dogovora monopolista da oplja─Źkaju milione evra na ┼ítetu proizvo─Ĺa─Źa".

NEDIMOVI─ć: PREVI┼áE POD ZASADIMA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç najavio je da ─çe razgovarati sa predstavnicima proizvo─Ĺa─Źa maline. On je naglasio da su povr┼íine pod zasadima zna─Źajno uve─çane i da je do┼ílo do poreme─çaja na tr┼żi┼ítu.

- Ministarstvo ne mo┼że da odre─Ĺuje cenu, ali preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela mo┼że da reaguje na terenu - rekao je Nedimovi─ç.