MANJA SETVA PODIŽE CENU PŠENICE?

 

Novi Sad, 29. novembar 2011.

Cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu raste – danas je 18,30-18,50 dinara po kilogramu. Da li je to reagovanje na izrazito tešku, posnu i po obimu malu setvu hlebnog zrna, znaće se već krajem decembra. U Državnim robnim rezervama smatraju da ovo povećanje cene nije razlog da se interveniše na tržištu sa prodajom lagera koji postoji.

 Statističari i evidentičari ovogodišnje setve, po onoj narodnoj „šta je babi milo to joj se i snilo”, objavili su da je u Srbiji zasejano 490.000 hektara i samo hektar manje nego što je bilo lane. Međutim, informacije iz žitorodnih reona govore da je pšenicom posejano od 20-30 odsto površina manje nego prošle sezone. Ako se to svede na prostu računicu, to je nešto manje od 400.000 hektara. Sa uobičajenim prinosom od 3,5 – 4,2 tone po hektaru to će biti sasvim dovoljno za proizvodnju hleba i peciva do žetve 2013. godine, ali ne i za izvoz.

Prema procenama stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ne postoji ugroženost prehrambene sigurnosti ukoliko se ostvari uobičajeni prosek u žetvi.

Zbog nedostatka vlage u zemljištu i u našem okruženju (Hrvatska, Mađarska, BiH) je manje žitnih polja.