- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

MANJI ROD KUKURUZA NA PODRUČJU KIKINDE

 

Kikinda, 22. septembar 2017.

Izvor: RTV

  • Ministarstvo poljoprivrede najavilo je od početka oktobra mere pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu na njivama usled veoma loših vremenskih uslova za proizvodnju. Poljoprivrednici smatraju da im velika pomoć može biti u otpisivanju poreza ili naknade za odvodnjavanje, ali i obezbeđivanju povoljnijeg repromaterijala za predstojeću sezonu.

Godina je bila izuzetno teška, sa nepovoljnim vremenskim prilikama, koje su izazvale veliku štetu na njivama. Na području Kikinde i Novog Kneževca najgore je prošla najzastupljenija žitarica kukuruz.

"Počela je berba kukuruza i na oko 30 odsto površina nema prinosa ili je prinos veoma slab. To je uglavnom spremno za stočnu hranu, a kasnija berba trebalo bi da bude bolja i da će se završiti sa prosekom oko tri i po tone'', kaže Aleksandar Pap, Poljoprivredna stručna služba Kikinda.

Resorno Ministarstvo najavilo je od oktobra pomoć poljoprivrednicima iz dva seta mera – opštih i ciljanih. Opšte će se odnositi na sve poljoprivrednike, a druge ciljane mere biće namenjene isključivo onima koji su pretrpeli ogromnu štetu na njivama i realizacija pomoći trebalo bi da počne prvih dana oktobra.

''Mogla bi država da pomogne. Bar porez da ne platimo i odvodnjavanje. Mogla bi i da nam obezbedi povoljniji repromaterija kako bi jesenju setvu obavili kako treba'', kaže Sava Petrov, poljoprivrednik iz Kikinde.

Poljoprivrednici treba da budu svesni rizika koji nosi proizvodnja pod otvorenim nebom i da budu spremni na izazove. Ova godina pravi je primer kako priroda može da bude nemilosrdna.

''Moj otac ima 80 godina i kaže da ne pamti ovako lošu sezonu bez kapi kiše'', kaže Sava Petrov, poljoprivrednik iz Kikinde.

''To nam samo pokazuje da se klima drastično menja i da sortiment koji će se gajiti u budućnosti treba da bude prilagođen na ove ekstreme koji će biti sve učestaliji'', kaže Aleksandar Pap, Poljoprivredna stručna služba Kikinda.

Uprkos veoma lošoj sezoni, stručnjaci ističu da ćemo imati dovoljno hrane za sopstvene potrebe, kao i da će pojedinih ratarskih i povrtarskih kultura biti i za izvoz.