- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

MILIĆEVIĆ: ZADRUGE SU NEZAOBILAZNA KARIKA ZA STABILAN I RAZVIJEN AGRAR

 

Srpski Itebej, Novi Sad, 01. novembar 2019.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je juče, nakon obilaska Zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi salaši“ u Srpskom Itebeju, da je Pokrajinska vlada prepoznala potrebu da tešnje sarađuje sa zemljoradničkim zadrugama i da im aktivno pomogne raznim vidovima subvencionisanja.

„Prioritet rada ove Pokrajinske vlade jeste razvoj agrara, a tu su zadruge karika koja je nezaobilazna ako hoćemo da imamo stabilnu i razvijenu poljoprivredu“, naglasio je Milićević i podsetio da su zemljoradničke zadruge decenijama bile zapostavljene i nedovoljno primećene u ovom sektoru, bez ikakvih ulaganja.

„Ova Pokrajinska vlada je otvorila nekoliko linija za subvencionisanje zadrugarstva. U toku je nova linija vredna 50 miliona dinara koji će preko konkursa Razvojne agencije Vojvodine biti plasirani u nabavku opreme za preciznu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačke kapacitete“, kazao je Milićević i dodao je po ovoj konkursnoj liniji predviđeno ulaganje samih zadruga od 150 miliona dinara.

Potpredsednik je rekao da će Pokrajinska vlada nastaviti intenzivnu saradnju sa Zemljoradničkim savezom Vojvodine i zadružnim sektorom.

„U odnosu na prošlu godinu broj registrovanih zadruga je veći za 50, i danas ih ima više od 530. To govori o potrebi udruživanja proizvođača, jer im s jedne strane omogućava manje troškove proizvodnje, a s druge ih čini konkurentnijim na tržištu i njihovo poslovanje izvesnijim“, rekao je Milićević i napomenuo da su zadruge veoma važne i za razvoj sela.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević naglasio je da je resorni sekretarijat po prvi put 2017. godine jasno prepoznao  zemljoradničke zadruge kao korisnike subvencija.

„Ostvarena je strateška saradnja i partnerstvo sa Zadružnim savezom Vojvodine i svim članicama, jer je to oblik organizovanja malih i srednjih proizvođača, koji može da doprinese njihovoj stabilnijoj poziciji na tržištu“, kazao je Radojević i naglasio da je do sada zajedno sa zemljoradničkim zadrugama investirao blizu 140 miliona dinara u zadruge širom Vojvodine.

Radojević je još istakao da je u toku novi ciklus reafirmacije zadružnog sektora, jer  Republička i Pokrajinska vlada realizuju konkretne mere subvencionisanja zadruga.

Potpredsednik Milićević i sekretar Radojević učestvovali su danas i na sastanku u organizaciji Zemljoradničkog saveza Vojvodine, koji je održan s ciljem da se izloži aktuelna situacija u zadrugarstvu i problemi sa kojima se zadrugari suočavaju kada je u pitanju proizvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda. Izložene su sugestije kako da se vojvođanske zadruge što bolje pozicioniraju na tršištu.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radoslav Jovanov istakao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Pokrajinskom vladom i resornim sekretarijatom.

Direktor Zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi salaši“, Vojislav Mrkšić je rekao da je zadruga osnovana pre skoro tri decenije s ciljem da se nabavka repromaterijala i plasman ratarskih proizvoda za zadrugare i kooperante odvija pod konkurentskim uslovima i što uspešnije. Danas je u zadruzi zaposleno preko 300 radnika, a kooperantska proizvodnja i plasman ratarskih kultura ugovara se sa više od 250 poljoprivrednih gazdinstava.